Manifestatie CIDI en CvI: Abbas, stop ophitsing en kom naar de onderhandelingstafel

in Nederland / door Elise Friedmann / op 29/10/2015 om 15:42 / Tags: CIDI, motie, PA, Terrorisme, Tweede Kamer

Manifestatie 29-10

Zo'n 300 mensen demonstreerden vanmorgen in Den Haag voor het gebouw van de Tweede Kamer, waar PA-president Abbas vandaag werd ontvangen. Hij bezoekt Nederland met een grote delegatie en wordt behalve door de Eerste en Tweede Kamer, ontvangen door premier Rutte en de koning.

De demonstranten op het Plein hadden een duidelijke boodschap aan Abbas: stop met ophitsing en kom naar de onderhandelingstafel voor directe onderhandelingen. De manifestatie, waar het letterlijk blauw zag van de Israelische vlaggen, was georganiseerde door CIDI samen met Christenen voor Israel.

Tweede Kamerleden Van der Staaij (SGP) en Voordewind (CU) zegden toe er bij Abbas aan te dringen te stoppen met zijn ophitsing. Zij wezen erop dat Nederland een grote donor is aan de Palestijnse Autoriteit. Dat geld is bedoeld zodat de Palestijnen zich een betere toekomst kunnen opbouwen, was hun boodschap, `maar met haat en ophitsing tot terreur is geen toekomst mogelijk'. Al op 17 maart 2011 nam de Tweede Kamer een motie aan van Van der Staaij en Voordewind, die de regering verzocht er in Nederland en in Europa werk van te maken dat subsidie aan de Palestijnse Autoriteit niet wordt gegeven als geen concrete en effectieve maatregelen worden genomen om verheerlijken en vergoelijken van terrorisme tegen te gaan. Dat laatste gebeurt echter nog steeds.

Ook de andere sprekers, onder wie de rabbijnen Evers en Jacobs, CvI-voorzitter Dick Schutte en de Israelische ambassadeur Haim Divon benadrukten dat het verheerlijken van terreur moet stoppen. Naar verwacht zouden zowel premier Rutte als minister Koenders (Buitenlandse Zaken) dit onderwerp vandaag met president Mahmoud Abbas bespreken en naar verwacht zullen zij hem wijzen op de noodzaak het geweld af te keuren.

CIDI-directeur Hanna Luden deed een gepassioneerde oproep aan Abbas: 'Alleen overleg kan een toekomst bieden. President Abbas: zeg nee tegen alle haatzaaiers en houd op met de verheerlijking van deze daden. Een betere toekomst kan alleen worden bereikt door vrede: heb medelijken met uw eigen volk. Gun het een toekomst!' Morgen heeft een CIDI-delegatie een gesprek met Abbas, waarbij dezelfde oproep zal worden gedaan: keur de terreur af en begin rechtstreekse onderhandelingen met Israel.