Rutte ontvangt Palestijnse delegatie

Nieuwsbericht | 29-10-2015 | 14:48

Minister-president Rutte ontving vandaag de Palestijnse president Abbas en minister-president Hamdallah voor een werklunch op het Catshuis. Van 28 tot 30 oktober 2015 brengt een Palestijnse delegatie, onder leiding van president Abbas, een bezoek aan Nederland. Aanleiding van het bezoek is het tweede Samenwerkingsforum tussen de Palestijnse Autoriteit en Nederland.

Na afloop van de ontmoeting met president Abbas en minister-president Hamdallah legde minister-president Rutte de volgende verklaring (in het Engels) af:

`Vandaag heten we een grote Palestijnse delegatie onder leiding van president Abbas en minister-president Hamdallah welkom voor de tweede editie van het Nederlands-Palestijns samenwerkingsforum. Sinds ons eerste forum, in 2013, is Nederland een van de belangrijkste exportmarkten voor Palestijnse producten in Europa geworden. Dadelijk openen minister-president Hamdallah en ik ons tweede forum waarin Nederlandse en Palestijnse bedrijven en vertegenwoordigers van kennis- en overheidsinstellingen bespreken hoe we onze relatie op dit terrein nog verder kunnen uitbouwen.

Ik herinner me bij de opening van het eerste Samenwerkingsforum het gevoel van hoop dat bij iedereen leefde omdat de vredesbesprekingen een nieuwe impuls hadden gekregen. Nu overheersen de zorgen. We zien recent een escalatie van geweld in en rond Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever en in Israel. We betreuren slachtoffers onder Palestijnse en Israelische burgers. Nederland veroordeelt geweld richting onschuldige burgers.

Het is absoluut noodzakelijk dat partijen werken aan de-escalatie en stappen zetten om de spiraal van geweld te doorbreken, bijvoorbeeld door publiekelijk op te roepen van geweld af te zien. En door binnen de grenzen van de wet te reageren op demonstraties en aanslagen. In dat licht verwelkom ik de afspraken die, dankzij bemiddeling van de VS, zijn gemaakt tussen de Palestijnen, Israel en Jordanie. President Abbas heeft mij ook verzekerd door te gaan met de veiligheidssamenwerking. De-escalatie is de weg naar een gunstig klimaat voor hernieuwde besprekingen over een duurzame oplossing. Een politieke horizon is daarbij essentieel. Nederland is gecommitteerd aan een twee-statenoplossing, gebaseerd op de grenzen van 1967, waarbij een soevereine Palestijnse staat in vrede en veiligheid naast Israel bestaat. Daarnaast hebben we ons altijd uitgesproken tegen de (verdere) uitbreiding van nederzettingen. Die zijn illegaal en vormen een groot struikelblok voor hervatting van onderhandelingen.

Nederland steunt de pogingen van de EU om een nieuwe dynamiek te creeren in het vredesproces en helpt concreet om de situatie op de grond te verbeteren.

We blijven een constructieve rol spelen. Onze relatie met Israel en de Palestijnse gebieden, bijvoorbeeld in fora als vandaag, biedt ons die kans. Het is moeilijk, ook voor bedrijven die handel willen doen met de Palestijnse Gebieden. Maar het is belangrijk te blijven investeren in ontwikkeling en de wederzijdse relatie, juist ook met het oog op vrede en veiligheid'.