Saudische blogger wint prijs voor vrijheid van denken

Redactie Jasmijn Wijnbergen

Raif Badawi heeft de Sacharovprijs, de prijs voor de vrijheid van denken, gewonnen. De Saudische blogger werd in 2012 veroordeeld is omdat hij kritiek leverde op het Saudische regime.

Badawi wilde een scheiding van kerk en staat, maar dat wordt niet getolereerd door het streng islamitische land.

De blogger zou op zijn website kritiek hebben geleverd op hoge religieuze personen. Daarnaast zou hij gezegd hebben dat een Islamitische universiteit in Saudi Arabie een broedplaats voor terroristen was. Vanwege zijn kritiek werd hij veroordeeld tot duizend stokslagen en tien jaar cel. In 2014 kwam hier nog een geldboete bovenop.

Hulp

Badawi's vrouw Ensaf doet er alles aan om hem vrij te krijgen. Ensaf was in mei 2015 in Europa en vroeg mensen om hulp. Toen ze in Nederland was sprak EenVandaag met haar. Bekijk het fragment hieronder.

Sacharovprijs

De Sacharovprijs bestaat sinds 1988 en is een prijs voor de vrijheid van denken. De prijs wordt door het Europese Parlement toegekend aan personen die zich hebben ingezet voor mensenrechten over de hele wereld. Vorig jaar nam Congolees Denis Mukwege de prijs in ontvangst. Hij streed voor de bescherming van in het bijzonder vrouwen.