Trading update 3e kwartaal 2015

Trading update 3e kwartaal 2015

De geconsolideerde omzet over de eerste drie kwartalen bedroeg € 376,6 miljoen (2014:

€ 361,7 miljoen). Autonoom1 steeg de omzet met 2,5%. Het bedrijfsresultaat exclusief rente en afschrijvingen (EBITDA) steeg met bijna 17% naar € 26,7 miljoen terwijl het bedrijfsresultaat (EBIT) met meer dan 23% steeg naar € 18,1 miljoen. Ondanks dat Royal Reesink nog steeds tevreden is over deze groeicijfers is het wel duidelijk dat de handel in het derde kwartaal minder was. Traditioneel is echter het eerste half jaar beter dan het tweede halfjaar.

Reesink Equipment

De omzet van Reesink Equipment steeg naar € 337,7 miljoen (2014: € 322,8 miljoen), een stijging met 4,6%. Autonoom steeg de omzet van Reesink Equipment met 3,5%.

Reesink Green Equipment

Reesink Green Equipment realiseerde tot en met september een omzetstijging van 13%. Autonoom was de stijging meer dan 10%. De omzet in het traditioneel zwakkere derde kwartaal was licht hoger dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De marge was, mede door een andere mix van de afzet, iets lager. Bij landschappelijk onderhoud, bos, tuin en park is de autonome omzetstijging voor het jaar nog altijd sterk. Deze stijging werd met name veroorzaakt door de verkopen van machines voor onderhoud van golfbanen en openbaar groen. De voorsprong in omzet gerealiseerd in de agrarische markt in de Benelux daalde van licht tot en met juni, naar fractioneel tot en met het derde kwartaal. De afzet van tractoren en oogstmachines was in het derde kwartaal, in tegenstelling tot het eerste half jaar, een stuk minder. CT Agro was op weg om na het succesvolle verkoopseizoen voor tractoren, machines voor het zaaien, machines voor grondbewerking en onderdelen, ook het verwachte aantal te verkopen maaidorsers te overstijgen. Een wijziging van het monetair stelsel van Kazachstan per 20 augustus jl. zorgde echter voor een forse daling van de lokale munt. Dit zorgde voor een kleine verstoring van de markt en enkele orders voor maaidorsers zijn uitgesteld tot volgend seizoen. Niettemin is het resultaat in Kazachstan (ruim) hoger dan in 2014.

Reesink Construction Equipment

Bij Reesink Construction Equipment bleef de daling van de omzet, ook tot en met het derde kwartaal, 10%. De omzet in Nederland steeg in dit jaar licht, terwijl in België de omzet op een fors lager niveau ligt. In tegenstelling tot vorig jaar zijn er in België geen grote orders voor grote gestuurde boorsystemen geweest en is de markt voor construction equipment ook fors slechter geworden. Reesink Construction Equipment realiseerde wel een goede marge waardoor de winstgevendheid nagenoeg gelijk bleef.

Reesink Material Handling Equipment

De omzet van Reesink Material Handling Equipment was ten opzichte van dezelfde periode 2014 nagenoeg gelijk. Wel was er een belangrijk verschil in de samenstelling van de omzet en leidde deze omzetmix tot een beter rendement. Dit jaar is er meer de focus gelegd op het invulling geven aan de groeiende vraag naar verhuur (met name in Nederland) en het uitbouwen en efficiënter maken van de service. Daarnaast is in september in Apeldoorn een Used Equipment Center geopend. Een deel van de gebruikte heftrucks wordt daar ‘refurbished’ en verkocht aan klanten die de stap naar een nieuwe truck nog te groot vinden. De omzet uit de verkoop van nieuwe machines was licht lager. Hierbij moet worden opgemerkt dat de orderboeken over het algemeen goed gevuld zijn. De omzet uit verhuur steeg belangrijk terwijl de omzet uit service gering steeg. Waar in Duitsland de omzet duidelijk steeg, daalde de omzet in Nederland. In België was de omzet nog nagenoeg op de lijn van 2014.

Reesink Industries

Reesink Industries profiteert van het voegen van IMAV Hydraulics, die in het derde kwartaal is geïntegreerd binnen Motrac Hydraulik in Willich (D). Mede hierdoor is de omzet van Reesink Industries tot en met september gelijk gebleven aan de vergelijkbare periode vorig jaar. Autonoom daalde de omzet echter met 6%. Met name de agrarische OEM-klanten namen minder hydraulische componenten en systemen af. Tevens is de markt voor persoonlijke beschermingsmiddelen nog taai. Reesink Staal heeft een omzet op een gelijk niveau als het voorgaande jaar.

Marktontwikkelingen en vooruitzichten 2015

De laatste periode wordt de afzet van kapitaalgoederen in de agrarische markten van Nederland en België negatief beïnvloed door de huidige lage melkprijs en de onzekerheid over de fosfaatrechten. De akkerbouw ontvangt goede prijzen voor de gewassen. De investeringsbereidheid van deze afnemers is echter niet groot genoeg om de verminderde vraag van de veehouderij te compenseren. In Kazachstan is het seizoen ten einde en zal het jaar goed worden afgesloten. De markt voor landschappelijk onderhoud is goed. Bij material handling ontwikkelen de markten in Nederland en Duitsland zich positief. De groei wordt met name gerealiseerd in de categorie waar de marges op nieuwe machines wat lager zijn. De ontwikkeling van de orderportefeuilles bij onze bedrijven in material handling is goed, maar het is de vraag of onze bedrijven door aanvoerproblemen de machines dit jaar allemaal nog tijdig kunnen uitleveren. De focus op service en verhuur vertaalt zich in positievere rendementen. De markt voor construction equipment in Nederland is vlak, de markt voor verhuur groeit. In de Belgische markt zijn de gevolgen van de economische recessie voor construction equipment duidelijk merkbaar. Door de goede posities in de verhuur en enkele nichemarkten (o.a. spoormachines) zal het rendement van construction equipment naar verwachting op niveau blijven. Onze bedrijven in het segment Industries zijn actief in markten die zich moeizaam ontwikkelen. Bij hydraulics ligt vooral de productie van equipment door de OEM-klanten op een lager niveau. De voeging met IMAV geeft een positieve impuls en betere positie in de Duitse OEM-markt. De staalmarkt verslechtert niet verder, maar een teken van herstel is er ook nog niet. De staalprijzen zijn in het derde kwartaal verder gedaald. Al met al is er in onze markten veel dynamiek en verwachten wij dit jaar zeker nog groei te realiseren. In hoeverre de groei tot en met het derde kwartaal vastgehouden kan worden, is onzeker.

Dit persbericht verschijnt in de Nederlandse en Engelse taal. In geval van strijdigheid tussen de Nederlandse en Engelse versie zal de Nederlandse versie prevaleren.

Apeldoorn, 29 oktober 2015 Directie Royal Reesink N.V.

Profiel Royal Reesink

Royal Reesink focust op twee segmenten: Reesink Equipment en Reesink Industries. In Reesink Equipment zijn al onze bedrijven actief als distributeur van diverse A-merken en/of voeren sterke concepten voor de land- en tuinbouw, landschappelijk onderhoud, material handling, grond-, weg- en waterbouw. De producten worden of via dealers of rechtstreeks geleverd aan agrariërs, loonwerkers, groenvoorzieningsbedrijven, golfbanen, gemeentes, overheden, waterschappen, bosbouwers en klanten in de logistieke branche die actief zijn in de sectoren food, non-food, industrie, overslag (havens), agri en GWW-sector.

In Reesink Industries zijn onze bedrijven actief als distributeur van (bewerkt) staal, persoonlijke beschermingsmiddelen en hydraulische componenten/ systemen. In dit segment vindt levering met name plaats aan staalbouwers, constructiewerkplaatsen, installatiebouwers, technische groothandels, offshore en scheepvaartindustrie, machinefabrikanten en de agro-industrie.

Zie ook: royalreesink.com