Zie ook Nieuwsbank Crowdfunding: http://www.opennieuwsbank.nl/cf/2012/10/14/J001.htm

Begroting 2016 van gemeente Den Haag zwaar misleidend


Gemeentebestuur van Den Haag verzwijgt tekort over 2016 van 195 miljoen euro

DEN HAAG, 20151029 -- In de Begroting 2016 presenteert het gemeentebestuur van Den Haag een saldo van begrote opbrengsten en kosten van 0 miljoen euro. Onderzoek leert dat de begroting in werkelijkheid een nadelig saldo heeft van 195 miljoen euro. Boekhoudfraude dus van 195 miljoen euro. Ook de jaarrekeningen van de gemeente van voorgaande jaren waren misleidend. Volgens de jaarrekeningen was er in de jaren 2009-2014 een voordelig saldo van 152 miljoen euro. In werkelijkheid was er in deze periode een nadelig saldo van 373 miljoen euro. Boekhoudfraude dus van 525 miljoen euro.

Uit het begrotingsboekwerk is ook af te leiden dat het gemeentebestuur over 2015 een nadelig saldo verwacht van 138 miljoen euro.
Met de vaststelling van de begroting 2016 zullen dus de verliezen over de periode 2009-2016 oplopen naar 706 miljoen euro. Het vermogen zal navenant afnemen en de schulden zullen navenant stijgen en daarmee ook de rentelasten.

De voor de zware boekhoudfraude gewaarschuwde gemeenteraad interesseert het totaal niet. Hetzelfde geldt voor de pers en de media.

Deze conclusies volgen uit onderzoek verricht door registeraccountant drs. L.W.Verhoef. Leo Verhoef doet al jarenlang onderzoek naar de kwaliteit van jaarrekeningen en begrotingen van gemeenten en provincies.

Meer informatie over het onderzoek, de uitkomsten en de rapportering aan de gemeenteraad van Den Haag is te vinden op www.leoverhoef.nl
en meer in het bijzonder in het op de website opgenomen "Dossier: Den Haag"

Meer informatie over de door registeraccountant drs. L.W.Verhoef geconstateerde boekhoudfraudes bij gemeenten en provincies en de bevestiging van de uitkomsten van zijn onderzoek, bijvoorbeeld door het (vm) NIVRA, de Raad van Tucht voor Accountants, de Rekenkamer Amsterdam, de Rekenkamer Rotterdam en anderen is eveneens te vinden op www.leoverhoef.nl