Schoonheid, verbinding en verrassing: Geestdrift Festival - Protesta..


Geestdrift Festival in Janskerk Utrecht29 oktober 2015

Op zaterdag 31 oktober vindt in Utrecht alweer het derde Geestdrift Festival plaats: een festival met theater, lezingen en discussies, met dichters, muzikanten en kunstenaars.

Pagina-inhoud

*Verzet is dit jaar het terugkerende thema tijdens het festival. Verzet kent vele vormen: verzet kan een levenshouding zijn of een middel om een verandering te forceren, maar verzet kan ook inspireren tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Wat zijn de bronnen van verzet anno 2015? Waarom raakt de
een vermoeid of gedesillusioneerd en de ander niet?

Naast het hoofdprogramma in de kerkzaal worden er in de kapittelzaal van de Janskerk workshops gegeven.

Zo spreekt Ernst van de Hemel in zijn workshop over alternatieve subculturen (TAZ's: Temporary Autonomous Zones), en bevraagt Anne Dijk kritisch de positie van moslims in de Nederlandse samenleving: is de islam onderdrukkend of wordt de islam onderdrukt?

Kester Brewin spreekt in de middag over `Getting High', zijn nieuwste, nog te verschijnen publicatie over de menselijke behoefte om zich bezig te houden met het hogere. s Avonds spreekt hij over piratencultuur als inspiratie voor een alternatieve manier van samenleven.

De inmiddels 101 jarige Hebe Kohlbrugge zal in de kapittelzaal spreken over de indrukwekkende gebeurtenissen en de betekenis van verzet in haar leven. Via haar connecties met de Duitse Belijdende Kerk aan de vooravond van de Tweede Wereld Oorlog raakte zij betrokken bij het verzet en smokkelde
zij microfilms van Nederland naar Zwitserland. Hebe wist de vreselijke omstandigheden van het concentratiekamp Ravensbrueck te overleven.

In de pauze wordt de korte animatie-documentaire van Jalal Maghout vertoond, over de Syrische activiste Suleima: een kort verhaal waarin de situatie in Syrie dichtbij komt via de binnenwereld van een meisje. Na de vertoning volgt een uur lange bespreking met de maker van de documentaire.

Anette Dolle geeft 's avonds de bijzondere workshop Dragon Dreaming: breng je ideeen tot dromen, je dromen naar plannen en uitvoering, en vier het resultaat. Tot slot duikt micro-elektrotechnicus en theoloog Mattias Rouw tijdens zijn workshop de wereld in van de woestijnmonniken:
verzetshelden die alles wat hen tegenwerkte, probeerden los te laten.

>Datum: za 31 oktober 2015. Tijd: 11:00 - 22:00. Plaats: Janskerk Utrecht. Meer informatie over programma en toegangsprijzen: www.geestdriftfestival.nl