30 jaar Nederlanders in de ruimte


28 oktober 2015

Den Haag

Ruimtevaart heeft de toekomst. En Nederlandse wetenschappers leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Een bezoek aan de ruimte staat hoog op het verlanglijstje van Nederlandse wetenschaps-astronauten. Welke twee Nederlandse staatsburgers is het gelukt?

Wubbo Ockels (1946-2014)

Op 30 oktober is het precies 30 jaar geleden dat Wubbo Ockels als eerste Nederlander de ruimte in gaat. Hij volgt in Texas zijn astronautenopleiding. Samen met Europese en Amerikaanse collega's verblijft hij tussen 30 oktober en 6 november 1985 in totaal 7 dagen en 44 minuten in het Spacelab
D-1. Na zijn carriere als astronaut wordt hij hoogleraar Duurzame Technologie aan de TU Delft, waar hij zich bezighoudt met de ontwikkeling van Zonneauto Nuna.

Andre Kuipers

Na Wubbo Ockels is het de beurt aan Andre Kuipers om als tweede Nederlander de ruimte in te gaan. Kuipers neemt deel aan twee ruimtemissies naar het Internationaal ruimtestation ISS. Een project waar Amerikanen, Europeanen en Russen samen aan werken. In totaal is hij 204 dagen in de ruimte.
Hiermee is Kuipers de Nederlander die tot op dit moment het langst in de ruimte heeft gebivakkeerd.

Het volgende doel: Voetafdrukken op de maan of mars?

De recente vondst van stromend water op het oppervlak van de planeet Mars is een goede aanleiding voor nieuwe wetenschappelijke ruimtemissies. Wellicht treden er meer Nederlanders in de voetsporen van Wubbo Ockels en Andre Kuipers. En zet hij of zij misschien wel als eerste Nederlander zijn of
haar voetafdruk op de Maan of Mars.

Nationaal Archief

Bekijk in onze fotocollectie beelden van Wubbo Ockels:

http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie/zoeken/q/zoekterm/ockels

Doorzoek onze collecties voor meer informatie over ruimtevaart:

http://www.gahetna.nl/zoeken/q/zoekterm/ruimtevaart