Politie geeft voorlichting inbraakpreventie bij Gamma


Op maandag 2 november vindt bij de Gamma in Hilversum een voorlichtingsmiddag plaats over inbraakpreventie. Winkelend publiek wordt van harte uitgenodigd zelfgemaakte foto's van de sloten van hun eigen voor- en achterdeur en ramen mee te nemen. Deze zullen dan door de aanwezige
inbraakpreventie-experts van de politie gratis onder de loep worden genomen.

De middag wordt georganiseerd in het kader van de start van de Nationale Inbraakpreventie Weken en is een gezamenlijk initiatief van de stichting NIPW, de Politie, het CCV, de gemeente Hilversum en bouwmarkt Gamma.

Blijvende aandacht voor inbraak nodig

De laatste jaren zit er een dalende lijn in het nationale inbraakcijfer. Dat is een gunstige ontwikkeling, maar het beeld per gemeente wisselt nog wel. Goede inbraakpreventie blijft daarom noodzakelijk. Diverse partijen slaan daarom de handen ineen om inbraken in Hilversum te helpen voorkomen.

Als het gaat om inbraakpreventie valt aan de meeste woningen nog wel wat te verbeteren: mensen willen zich veilig voelen in hun eigen huis, maar weten niet altijd wat je moet doen om dat te bewerkstelligen. Helaas komt men vaak pas in actie als het kwaad al is geschied. Tijdens de
voorlichtingsmiddag kunnen inwoners van de gemeente Hilversum zich niet alleen gratis laten informeren, maar ook vragen stellen aan de politie en experts van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Inbrekers steeds inventiever

Sybren van de Velden, landelijk cooerdinator woninginbraken bij de landelijke politie, adviseert mensen eens wat vaker door de ogen van een inbreker naar hun huis te kijken. Waar zitten eventuele kwetsbaarheden in je huis? "Inbrekers worden steeds inventiever: koevoet en schroevendraaier
worden nog steeds gebruikt, maar er zijn ook nieuwe populaire methoden, zoals `flipperen': de dief gebruikt een hard stukje plastic, bijvoorbeeld een bankpasje, om een deur die niet op slot is gedraaid, te openen. Ook is er speciale apparatuur waarmee inbrekers een slot kunnen openbreken.
Aandacht voor sloten maakt mensen meer bewust van wat zij zelf kunnen doen om inbraak te voorkomen."

Programma voorlichtingsmiddag

Datum: Maandag 2 november
Locatie: Gamma Hilversum, Verlengde Zuiderloswal 30

14.00 uur Welkom door initiatiefnemers
14.15 uur Voorlichting door politie en CCV
14.30 uur Winkelend publiek kan vragen stellen
14.30 - 15.30 uur Demonstratie inbraakwerende producten + winkelend publiek kan gratis inbraakpreventiecheck laten doen van eigen sloten.

Als u zo'n check wilt laten doen, dient u vooraf foto's te maken (met telefoon of fotocamera) van de sloten van uw voor- en achterdeur (genomen vanaf de buitenkant), de raamboompjes aan de binnenzijde, en eventueel van dubbele deur en of kluis.