Zorgcontracten en zorgaanbieders 2016: hoe zit het nu precies


Ruim hoder demostranten kwamen naar het gemeentehuis om hun zorg over de zorgcontracten uit te spreken

Zorgdemonstranten eisten gisteravond dat de gemeente de gunning van contracten met zorgaanbieders terugdraait. Maar hoe zit het nu eigenlijk? Lees het overzicht hieronder.

Aanleiding

Wij voeren het beleid uit van de rijksoverheid.
De Wmo is veranderd; er is 30% minder budget voor huishoudelijke hulp. Wij moeten daarom helaas bezuinigen. Dat is vervelend en pijnlijk voor inwoners en medewerkers. Dat betreuren wij. We proberen desondanks zoveel mogelijk mensen hulp; in ieder geval degenen die die hulp echt nodig hebben.



Genomen besluit:

De Gemeenteraad heeft december 2014 unaniem besloten de lichte huishoudelijke hulp (HH1) te laten bestaan, maar in een andere vorm (`algemene voorziening'). De HH2 verandert niet. Wmo-raden hebben ingestemd met het advies.

Aanbesteding

Door deze andere opzet (`systeem') moesten wij - volgens de wet - aanbesteden. Zorgaanbieders konden intekenen als ze cao-conform werken, met als aanvullende eis dat medewerkers bij hen in loondienst zijn.
Daarnaast hebben wij goed gelet op kwaliteit; aanbieders moeten goede kwaliteit leveren en personeel moet deskundig zijn. En tot slot is ook gekeken naar de prijs. Er is gekozen voor een aanbieder per wijk zodat deze efficient kan werken, bijvoorbeeld doordat er minder reistijd is, of door de
inzet van lokale voorzieningen.

Uitkomst van de aanbesteding is dat aanbieder Axxicom in Castricum de HH1 gaat leveren en aanbieder Zorgbedrijf in Limmen, Akersloot en de Woude.



Overname van personeel:

Het gemeentebestuur gaat met Axxicom en Zorgbedrijf in gesprek over de overname van personeel van de zorgaanbieders die tot nu toe zorg leverden. Als dat lukt, dringen wij dringen erop aan dat ook de inwoners (klanten) zoveel mogelijk dezelfde hulp in huis kunnen behouden, ondanks de wisseling
van zorgaanbieder. Op ambtelijk niveau zijn er al gesprekken gevoerd, en over het algemeen verlopen deze positief. Onze invloed reikt echter niet zo ver dat wij dit kunnen bepalen of afdwingen. Dit moeten wij overlaten aan de marktpartijen.

Uitkomst aanbesteding HH2:

Bij de Huishoudelijke Hulp 2 (`intensievere ondersteuning bij het huishouden') zijn in 2016 bijna alle huidige zorgaanbieders opnieuw actief. Enkelen hebben er zelf voor gekozen niet in te schrijven op de aanbesteding. Om de meest kwetsbare inwoners niet uit het oog te verliezen zijn de
criteria voor HH2 verruimd. Daarom zijn sommige mensen die HH1 kregen nu in de HH2 terechtgekomen.



* Nieuwe contracten voor hulp bij huishouden