Feestelijke opening Energie- en Grondstoffenfabriek


Feestelijke opening Energie- en Grondstoffenfabriek

In Echten staat op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie een innovatieve fabriek, de Energie- en Grondstoffenfabriek van waterschap Reest en Wieden. Deze is op 29 oktober officieel geopend door burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen en dijkgraaf Marga Kool van het waterschap.

Reest en Wieden streeft naar duurzaam en innovatief werken. De Energie- en Grondstoffenfabriek is daarvan een mooi voorbeeld. Met de installatie wint het waterschap waardevolle stoffen uit ons afvalwater, namelijk biogas en fosfaten.

Biogas en mest

De ultramoderne fabriek vergist het restproduct (slib) van de zeven rioolwaterzuiveringsinstallaties die in het gebied liggen. Hierbij ontstaat biogas en daarmee wordt jaarlijks 3,5 miljoen kilowattuur opgewekt. Dat is voldoende om aan de elektriciteitsbehoefte van de zuivering en het
slibbedrijf in Echten te voldoen. De overtollige energie, genoeg voor 1200 woningen, wordt terug geleverd aan het net en levert dus geld op. Daarnaast wint de installatie meststof terug uit fosfaat. Die meststof, struviet, wordt verkocht aan de kunstmestindustrie.

Duurzaam

Een groot aantal waterschappen heeft zich verenigd in de grondstoffenfabriek. Overal in het land worden al een aantal jaren dit soort installaties gebouwd. De grondstoffen- en energiefabrieken helpen mee aan een duurzame samenleving.