Honda-rijders vaakst betrokken bij verkeersongeval


30 oktober 2015 , Federatie

Bezitters van een Honda waren vorig jaar relatief het vaakst betrokken bij een verkeersongeval: 7,1 keer per 1.000 auto's van dat merk.

Ook rijders van Mercedes-Benz en Volkswagen hebben vaak een verkeersongeval gehad. Dat schrijft NU.nl op haar website naar aanleiding van een eigen onderzoek naar gegevens van Rijkswaterstaat. In absolute aantallen hebben Volkswagen-bezitters het vaakst een ongeval; Volkswagen is het meest
verkochte automerk in Nederland.

Kleur
Ook is er verschil in het aantal ongevallen als wordt gekeken naar de kleur van het voertuig. Van alle 20.691 oranje auto's in Nederland, hebben er 127 een ongeval gehad. Dat komt neer op 6,14 ongevallen per 1.000 auto's. Ook witte (4,7) en zwarte (4,0) auto's zijn relatief vaak bij een
ongeval betrokken.

Tijdstip
De meeste ongevallen gebeurden vorig jaar op een donderdag tussen 17.00 en 18.00 uur. Op dat moment werden 1.653 ongevallen geregistreerd. Het rustigste moment is dinsdag tussen 3.00 en 4.00 uur.

Snelheid
Wegen waar maximaal 60 kilometer per uur mag worden gereden, zijn relatief het gevaarlijkst. Ongelukken lopen daar het vaakst af met slachtoffers, zowel dodelijk als minder ernstig.

In absolute aantallen zijn 50 kilometer-wegen het gevaarlijkst. Ongeveer 56,4 procent van alle ongevallen met slachtoffers gebeuren op deze wegen. Ook de meeste dodelijke slachtoffers vallen op deze wegen.