Vertrouwensexperiment met de bijstand in Wageningen


De gemeente Wageningen wil gaan experimenteren met de bijstand. Burgemeester en wethouders hebben hiervoor, naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad, een voorstel gemaakt.

In het experiment gaat de gemeente op drie verschillende manieren bijstand verstrekken.

Voor een aantal mensen vervalt de sollicitatieplicht en de plicht om werk aan te nemen. Zij krijgen meer mogelijkheden dan nu om bij te verdienen. De gemeente wil onderzoeken wat het effect hiervan is op participatie.

Bij de tweede groep vervalt ook de plicht om te solliciteren en werk te aanvaarden. Deze groep krijgt extra aandacht om de eigen ambities waar te maken.

Op een derde groep is het huidige beleid van toepassing.



Op lange termijn treedt er, zo verwachten veel mensen, een structurele daling op van de vraag naar arbeid. Daardoor neemt het aantal mensen dat nodig is op de arbeidsmarkt af. Dit heeft ingrijpende economische en maatschappelijke consequenties en vraagt om een andere manier van kijken naar
werk en inkomen en de relatie daartussen.

Het experiment laat zien wat het effect is op de participatie en het welbevinden van mensen als zij inkomsten krijgen met vertrouwen als basis en met minder regels.



Meer inzicht

De gemeente laat de resultaten van de drie groepen wetenschappelijk onderzoeken. Daarmee krijgt de gemeente betere antwoorden op vragen als: wat beweegt mensen in de bijstand en hoe kunnen wij mensen in beweging krijgen? Het experiment gaat twee jaar duren. Voor het experiment nodigt de
gemeente Wageningen een beperkt aantal bijstandsgerechtigden uit. Deze worden willekeurig gekozen en deelname is vrijwillig.

Bijstandsgerechtigden kunnen zich niet aanmelden voor het experiment. Voor de meeste clienten verandert er niets.



Begin

De gemeenteraad neemt op korte termijn een besluit over het experiment.

De gemeente kan nu nog niet zeggen wanneer het experiment daadwerkelijk van start gaat. De startdatum is afhankelijk van het moment waarop de gemeente toestemming krijgt van het Rijk om het experiment te starten. Daarover is de gemeente Wageningen, samen met Utrecht, Groningen en Tilburg, in
gesprek met staatssecretaris Klijnsma.



Reageer op dit artikel Laatst gewijzigd: 30 oktober 2015