Vluchtelingen en ex-asielzoekers (statushouders)


De afgelopen week kwamen zo'n 2000 vluchtelingen naar Nederland. Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt varieert nog van week tot week. Het dossier is complex en heeft politieke druk. Er is vaak, soms dagelijks, sprake van nieuwe informatie op dit dossier.

COAVluchtelingen in de regio

In de regio Westfriesland zijn wij sinds 17 september ook geconfronteerd met de zorg rondom de opvang van vluchtelingen. Veelal komen zij uit Syrie.

SED-gemeenten in overleg

Er is op dinsdag 27 oktober een bijeenkomst geweest waarin is gesproken over onder meer de laatste stand van zaken rondom de contacten met het COA (Centrum voor opvang asielzoekers). Om goed met de buurgemeenten te kunnen afstemmen is er structureel wekelijks overleg over de laatste stand van
zaken en is er een werkgroep opgericht. In deze werkgroep zijn ook diverse vakafdelingen betrokken. Het is van belang om ook binnen de SED-gemeenten bestuurlijk af te blijven stemmen en samen op te trekken.

Vormen van opvang

In september heeft het COA gevraagd of de gemeenten in de regio Noord-Holland Noord willen nadenken over een aantal mogelijke opvangvormen. Hieronder volgt een stand van zaken per opvangvorm.

de vormen van opvang:

* Reguliere opvang voor statushouders versnellen
* Acute crisisopvang voor 72 uur
* Verlengde crisisopvang
* Crisisopvang voor 6-12 maanden (300 tot 600 plaatsen)
* GZZA (Gemeentelijk ZelfZorgArrangement) regeling (max. 6 maanden)
* Voorziening in de vorm van een AZC (2000 - 2500 opvangplaatsen)

Plaatsing ex-asielzoekers (`statushouders') volgens taakstelling

Op dit moment verloopt het proces voor het regulier plaatsen van de statushouders volgens de taakstelling die tot eind van dit jaar loopt. In 2015 gaat het om 76 mensen. Volgend jaar moeten we 111 mensen huisvesten. Lees meer hierover in dit artikel op onze website.

Acute crisisopvang voor 72 uur

Op dit moment is dit scenario binnen SED-gemeenten niet opgestart. Het gaat hier in feite om het opstarten van het draaiboek `Bevolkingszorg' vanuit de crisisorganisatie. In dit draaiboek zijn opvanglocaties aangewezen voor deze vorm van opvang, mocht er een beroep op ons worden gedaan. De
gemeente Hoorn heeft inmiddels 3 x 72 uur opvang aangeboden.

Verlengde crisisopvang

Er is recent in de regio Westfriesland een bijeenkomst geweest. Hier is gesproken over het eventueel gezamenlijk optrekken, hierover zijn echter nog geen besluiten genomen.

Crisisopvang 6-12 maanden

Gemeente Medemblik beschikt op dit moment niet over een opvanglocatie van deze omvang.

Gemeentelijk zelf zorg arrangement

Vertegenwoordigers vanuit Noord-Holland Noord zijn op 15 oktober door het COA geinformeerd over het Gzza (gemeentelijk zelf zorg arrangement). Voor EUR100 per week kunnen vluchtelingen met deze status zes maanden worden opgevangen bij particulieren, in semipermanente woningen of andere
oplossingen. Zoals gastgezinnen. Daarna moeten zij doorstromen naar een reguliere woning. Alle gemeenten kunnen een beroep doen op deze regeling, die voor 1 jaar is opengesteld. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft met het COA afgesproken hierin samen op te trekken. Het gaat
hier over door het COA aan gemeenten gekoppelde vergunninghouders. Voor NHN gaat het in 2015 nog over 417 vergunninghouders, 157 hiervan bevinden zich nog in buitenland. Na zes maanden zullen, als er geen doorstroming is naar een reguliere woning, de kosten voor rekening van de gemeente zijn.
Het onderzoek naar de semipermanente bewoning wordt opgestart. De gemeente voert in het vierde kwartaal van 2015 aanvullend overleg met de woningbouwverenigingen Woonschakel en 't Grootslag. Gemeente Medemblik is een van de vier Westfriese gemeenten waar deze twee woningbouwverenigingen actief
zijn.

Geen mogelijkheid voor voorziening Asielzoekerscentrum

Op 23 oktober heeft de regio Noord-Holland Noord een brief verzonden richting het COA waarin staat aangegeven dat wij vooralsnog geen uitbreidingsmogelijkheden zien voor een AZC. We geven prioriteit aan meer kleinschalige opvanglocaties.

Meer informatie

Heeft u vragen? Kijk dan naar de veelgestelde vragen of kijk op onze speciale pagina over huisvesting van -ex-asielzoekers met een verblijfsvergunning.