Ministerraad van 30 oktober 2015


Door Sarah Delafortrie, Christophe Springael
Gepubliceerd op 30/10/2015

De ministerraad vergaderde op vrijdag 30 oktober 2015 in de Wetstraat 16 onder het voorzitterschap van eerste minister Charles Michel.

De ministerraad nam de volgende beslissingen:



* Aanpassing retributies en bijdragen Begrotingsfonds voor de Grondstoffen en de producten

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Landbouw Willy Borsus en minister van Volksgezondheid Maggie De Block een ontwerp van koninklijk besluit goed over de retributies en bijdragen voor het Begrotingsfonds voor de grondstoffen en de producten.

* Verhoogde fiscale aftrek voor digitale investeringen KMO's

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt een ontwerp van koninklijk besluit goed dat het Wetboek van de inkomstenbelastingen wijzigt wat de investeringsaftrek voor digitale investeringen betreft.

* Voorstel voor een Belgische rechter bij het Gerecht van de Europese Unie

De ministerraad benoemt de Belgische kandidaat die zal voorgedragen worden als rechter bij het Gerecht van de Europese Unie in Luxembourg.

* Benoeming leden Beheerscomite van de dienst Fonds voor de Medische Ongevallen

De ministerraad keurt op voorstel van de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block een ontwerp van koninklijk besluit goed over de benoeming van de leden van het Beheerscomite van de dienst Fonds voor de Medische Ongevallen van het Rijksinstituut voor ziekte- en
invaliditeitsverzekering.

* Toekenning financiele hulp aan gemeenten en steden voor personeelsaanwerving belast met omkadering gerechtelijke alternatieven

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Justitie Koen Geens een ontwerp van koninklijk besluit goed tot toekenning van een financiele hulp aan steden en gemeenten voor de personeelsaanwerving, belast met de omkadering van alternatieve gerechtelijke straffen en maatregelen voor
2015.

* Vaststelling territoriale afbakening van de hulpverleningszones - Tweede lezing

De ministerraad keurt, in tweede lezing, op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon een ontwerp van koninklijk besluit goed dat het koninklijk besluit van 2 februari 2009 wijzigt over de vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones.

* Uitbreiding van de doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen

De ministerraad keurt een ontwerp van koninklijk besluit goed over de vermindering van de werkgeversbijdragen voor de aanwerving van de eerste zes werknemers. Het ontwerp kadert in de begrotingsopmaak voor 2016.

* Modernisering van het prudentieel toezichtskader van de verzekerings- en herverzekeringsondernemingen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Economie en Consumenten Kris Peeters een voorontwerp van wet goed dat het prudentieel toezichtskader van de verzekerings- en herverzekeringsondernemingen moderniseert.

* Zesde staatshervorming: wijziging koninklijke besluiten inzake overdracht personeelsleden

De ministerraad keurt op voorstel van eerste minister Charles Michel vijf ontwerpen van koninklijk besluit goed die een aantal koninklijke besluiten wijzigen. Deze koninklijke besluiten regelen de nominatieve overdracht van federale personeelsleden naar de gewesten en de gemeenschappen,
naar aanleiding van de zesde staatshervorming.

* Intrekking concessieaanvraag voor installatie van energieopslag in de Noordzee

De ministerraad neemt akte van de beslissing van de tijdelijke handelsvennootschap iLand om haar aanvraag voor een domeinconcessie voor de bouw en de exploitatie van een installatie voor hydro-elektrische energieopslag in de zeegebieden ter hoogte van de Wenduinebank in te trekken.

* Voorwaarden rond financiele hulp voor organisaties bij personeelsaanwerving belast met begeleiding van gerechtelijke maatregelen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Justitie Koen Geens en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon een ontwerp van koninklijk besluit en een ontwerp van ministerieel besluit goed dat de voorwaarden vastlegt waarbij organisaties financiele hulp verkrijgen om
personeel aan te werven dat gerechtelijke maatregelen begeleidt.

* Steun van Defensie aan de politie voor bewakingsopdrachten

De ministerraad keurt het voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon goed om de inzet van militairen op het terrein te behouden, in het kader van het protocolakkoord betreffende de steun van Defensie aan de geintegreerde politie voor bewakingsopdrachten.

* Wetswijziging teruggave onrechtmatig toegekende cultuurgoederen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Justitie Koen Geens een voorontwerp van wet goed tot wijziging van de wet rond de teruggave van cultuurgoederen die op onrechtmatige wijze buiten het grondgebied van bepaalde buitenlandse staten zijn gebracht.

* Automatische uitwisseling van inlichtingen op internationaal niveau en voor belastingdoeleinden - Tweede lezing

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt een voorontwerp van wet in tweede lezing goed over de automatische uitwisseling van inlichtingen op internationaal niveau en voor belastingdoeleinden.

* Amendementen op het voorontwerp van wet over diverse fiscale bepalingen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt twee ontwerpen van amendementen goed op het voorontwerp van wet over diverse fiscale bepalingen.

Termen:

* Ministerraad

Bron
RSS

Logo of 'FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie' FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie
Wetstraat 16
1000 Brussel
Belgie
+32 2 287 41 07 +32 2 287 41 92
http://www.presscenter.org

Contacten

Sarah DelafortrieSarah Delafortrie
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+ 32 2 287 41 07
+ 32 486 357 888
vCard downloaden
Christophe SpringaelChristophe Springael
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+32 2 287 41 92
+32 477 59 14 37
vCard downloaden