Vijf leden van Turkse witwasfamilie aangehouden in `s-Hertogenbosch


30 oktober 2015 - Landelijk Parket

De politie heeft dinsdag een man (40 jaar) en vier vrouwen (17, 18, 22 en 42 jaar) uit een Turkse familie in hun woonplaats 's-Hertogenbosch aangehouden. De vijf personen worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan het witwassen van ruim 3,3 miljoen euro, tussen januari 2012 en
heden. De 40-jarige hoofdverdachte was, als ondernemer, agent voor diverse money transferbedrijven. Hij gebruikte zijn onderneming als dekmantel voor het doorsluizen van crimineel geld.

De rechter-commissaris in Zwolle heeft de voorlopige hechtenis van de hoofdverdachte vandaag voor 14 dagen verlengd. De overige familieleden zijn niet voorgeleid maar blijven wel verdacht.

Onderzoek

Op 6 maart 2014 is het Combiteam politie/FIOD onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek gestart. Dit onderzoek richt zich op het vermoeden dat de hoofdverdachte werkzaamheden heeft verricht als financieel dienstverlener en grote hoeveelheden
crimineel geld van zowel Nederlandse als Turkse criminelen naar Turkije heeft overgeboekt.

Het gaat in totaal om een bedrag van 3.386.920 euro. De familieleden worden verdacht van het verrichten van hand- en spandiensten ten behoeve van de witwaspraktijken.

Dekmantel

Het geld zou onder meer afkomstig zijn uit wiethandel en buiten het zicht van de politie en belasting om zijn overgemaakt naar vooral Turkije. De hoofdverdachte gebruikte daarvoor enkele bedrijven als dekmantel.

Infiltrant

De man heeft aan een ingezette politie-infiltrant verklaard dat hij beschikte over diverse (zakelijke) bankrekeningen die niet allemaal op zijn naam staan. Deze bankrekeningen heeft hij gebruikt voor het verplaatsen van geldbedragen. Via valse facturen heeft de man geprobeerd die geldstromen
te verantwoorden, zo zou hij aan de infiltrant hebben verklaard. In het verleden heeft hij, naar eigen zeggen, voor veel klanten op deze wijze gelden verplaatst.

Doorzoekingen

Bij doorzoekingen van twee woningen en een winkelpand in 's-Hertogenbosch en een woning in Antwerpen is dinsdag administratie in beslaggenomen. De politie heeft digitale rechercheurs ingezet en gebruik gemaakt van een geldhond.

Deel dit op

*