Gemeenten uit regio IJsselland werken samen aan vluchtelingenopvang


30 oktober 2015

De colleges van burgemeester en wethouders van de elf gemeenten in de regio IJsselland hebben afgesproken dat de gemeenten gezamenlijk voorzien in noodopvang voor een langere periode. Dit naar aanleiding van het verzoek van het COA, om te voorzien in de grote acute behoefte aan extra noodopvang.
Door deze samenwerking nemen de gemeenten hun verantwoordelijkheid om de opvang op een menswaardige en maatschappelijk aanvaardbare wijze organiseren.

Doel van dit voorstel is om in gezamenlijkheid met de elf gemeenten toe te werken naar een constructie waarin we enkele locaties verspreid over de regio beschikbaar stellen om voor langere duur vanuit de gemeenten crisisnoodopvang te organiseren.

Gemeentelijke verantwoordelijkheid
Voor het bieden van een (tijdelijke) oplossing voor het maatschappelijke vraagstuk rondom vluchtelingenopvang zijn de gemeenten verantwoordelijk. Gezien de complexiteit van het vluchtelingenvraagstuk is cooerdinatie wenselijk. Veiligheidsregio IJsselland speelt hierin een ondersteunende rol.

De extra crisisnoodopvang is bedoeld om de tijd te overbruggen die nodig is tot het moment dat de doorstroom van vluchtelingen naar asielzoekerscentra en reguliere huisvesting mogelijk is. Deze opvang is naar inschatting enkele maanden tot een jaar nodig. De gemeenten hebben aangegeven
voorkeur te hebben voor het organiseren van vooral kleinschalige vormen van opvang zoals dit landelijk ook in toenemende mate wordt besproken.

Bestuur ervaart kracht in samenbundeling
Het bestuur is onder de indruk van de spontane hulp van vrijwilligers en burgers aan de ene kant in combinatie met de kracht van de professionele crisisorganisatie. Dankzij de inzet vanuit verschillende hoeken is de crisisnoodopvang van 72 uur tot nu toe goed en zonder incidenten verlopen in
de regio IJsselland.

Voorzitter van de Veiligheidsregio Henk Jan Meijer (burgemeester van Zwolle): "In onze regio proberen we opgaves met elkaar aan te pakken. Daardoor kunnen we maatwerk leveren. Voor de opvang van vluchtelingen is dat precies wat we de komende tijd gaan doen: zorgen dat de mensen die dat nodig
hebben tijdelijk op verhaal kunnen komen, waarbij we op lokaal niveau kiezen voor locaties waar dat verantwoord is. Zo gebruiken we de regionale en lokale expertise. Het is mooi om te zien hoe dat in gezamenlijkheid wordt opgepakt."