Opening nieuw Klompenpad in Heerde

Persbericht: Rozendaal, 20 oktober 2015

Opening nieuw Klompenpad in Heerde

Op vrijdag 30 oktober vindt in Heerde de feestelijke opening plaats van een nieuw Klompenpad: het Horsthoekerpad. Het Horsthoekerpad is een rondwandeling van vijftien kilometer door het mooie buitengebied van buurtschap de Horsthoek en Heerde. Wandelen door weilanden, langs beken en over landgoederen. De opening vindt plaats om 14.00 uur bij het startpunt uitspanning de Schaapskooi, Elburgerweg 31 in Heerde. Wethouder Van Dijk en directeur Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland gaan het startpaneel onthullen. Circus Klomp geeft een komische act voor jong en oud. Daarna wandelt het publiek een deel van het Klompenpad. Iedereen is van harte welkom bij de opening.

Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en in samenwerking met vrijwilligers, particuliere grondeigenaren, gemeente Heerde, Heerder Historische Vereniging, Waterschap Vallei en Veluwe, Geldersch Landschap & Kasteelen en Streekarchief Epe, Hattem en Heerde is het gelukt het Horsthoekerpad te ontwikkelen. Het Horsthoekerpad maakt deel uit van een landelijk routenetwerk van Klompenpaden en sluit aan op het in juni geopende Vosbergenpad. De financiering van dit 81ste Klompenpad is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, gemeente Heerde, Waterschap Vallei en Veluwe, Regio Noord-Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landgoederen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is te koop bij het startpunt uitspanning de Schaapskooi, Brasserie Meet & Eat / Partycentrum De Keet van Heerde, Camping De Mussenkamp en de VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met oranje klompjes. Alle Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 30 oktober ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

2015 Jaar van de Klompenpaden

Klompenpaden zijn erg in trek, dit jaar ontwikkelen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland maar liefst 30 nieuwe paden. De 1000e kilometer Klompenpad is onlangs gehaald. Ook is een speciaal boek over de eerste 50 Klompenpaden verschenen en is er een expositie over de Klompenpaden. Kortom; 2015 is het Jaar van de Klompenpaden. Houd www.klompenpaden.nl of de Facebookpagina in de gaten voor data van openingen en activiteiten.