Basisschoolleerlingen worden ‘Superboer’

Basisschoolleerlingen worden ‘Superboer’

Op vrijdag 30 oktober organiseert Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) Oost-Achterhoek een ‘Superboer’ dag op de boerderij van familie Groot Wassink in Rekken. Tijdens deze dag krijgen circa 180 basisschoolleerlingen van groep 5 en 6 een rondleiding op het melkveebedrijf. De excursie is opgedeeld in verschillende stationnetjes, waaronder: kalveren, melkkoeien, melkput, voer en grondboring.

Voordat de Superboer dag van start kan gaan werken de leerkrachten op school aan een lessenpakket. Na het geven van lessen over de kringloop van de koe, soorten vee en grondsoorten hebben de kinderen een basiskennis om deel te nemen aan de excursie. Ze gaan het op deze dag in het echt ‘beleven’. Na afloop ontvangen alle kinderen het diploma voor ‘Superboer’!

Het project is opgezet omdat de initiatiefnemers van AJK Oost-Achterhoek merken dat jeugdigen steeds minder betrokken zijn bij de landbouwsector. Vroeger zat er in elke klas wel iemand van een boerenbedrijf. Tegenwoordig is dit minder vanzelfsprekend. En, helaas, zal het aantal boerenkinderen alleen maar afnemen. Toch is de landbouw erg belangrijk! In de landbouw wordt het voedsel geproduceerd dat wij allemaal nuttigen. Volgens de jonge initiatiefnemers is het van groot belang dat kinderen leren waar de producten die ze eten vandaan komen. Bovendien is het erg leerzaam voor kinderen om werkelijk te zien en ervaren hoe een agrarisch bedrijf werkt.