Klub azart elke vrijdag op ship of fools

PERSBERICHT

Klub azart elke vrijdag op ship of fools

Theaterschip Azart ligt tot en met eind mei 2016 voor anker op het IJ, naast Noorderlicht Café in Amsterdam Noord. Vanaf 30 oktober doet het visruim - de ‘artist saloon’ van de internationaal bemande zottenschuit - iedere vrijdag dienst als ‘Klub Azart’: met cabaretavonden voor en door theatermakers, muzikanten, performers, poëten, visionairen en andere kunstenaars. Een culturele aanwinst voor de creatieve NDSM-werf! Aan boord is plek voor een klein publiek (50/60 zittend, 120 staand). Entree bedraagt 5 euro.

The Ship of Fools is een gedroomde werkelijkheid. Een varend podium en onderkomen ineen, al ruim 25 jaar onder aanvoering van oprichter / acteur / kapitein August Dirks. Na vele omzwervingen over wereldzeeën werd afgelopen zomer theatervoorstelling ‘The World Upside Down’ opgevoerd in Spanje, Frankrijk, België én Nederland - waar de Azart na 10 jaar afwezigheid nu overwintert.

PROGRAMMA

Klub Azart maakte reeds furore in Amsterdam (1991-1995 en 2000-2005), Barcelona (2005-2007) en San Sebastian (2013-2015). Aan rariteiten geen gebrek, zoals van The Fools verwacht mag worden. Een greep uit het eigenzinnige programma dat Klub Azart de komende vrijdagen in petto heeft:

Halloweenfeest 'Orchestral Manoeuvers In The Dark(ness)' op 30 oktober, met extravagante optredens van horrorhosts OlifanTTakeover en Alex Kaseta

Foto’s, films, parafernalia... 6 november gaan de archieven wagenwijd open

Vrijdag de 13de 'Klub Azart Mal de Mer': theatrale onderwateracts en deep sea disco dj’s

20 november sta "JIJ" in de spotlight, met dank aan Studio Nepco

'Black Circus' op vrijdag 27 november belooft een anarchistisch spektakel te worden

'The Seven Captains of the Seven Seas': 4 december vullen DJ CaptainSpank & Friends het theaterruim met akoestische live muziek, elektronica en bodypaint

Plannen voor de feestdagen zijn in de maak!

Op reguliere vrijdagen is Klub Azart geopend van 22.00 uur tot 03.00 uur.

Meer info: www.facebook.com/azart.shipoffools en www.azart.org/now.html.

FOOLS QUEST

De komende maanden wordt The Ship of Fools als een eigentijdse Oost-Indiëvaarder opgetuigd. In 2016 zal de Azart ‘Naar De Oost’ vertrekken. Zij reist dan langs de vier continenten als een permanente artiestenresidentie en festival in Lof der Zotheid. Eindbestemming is de Australische woestijn dat het schip van Noord naar Zuid op wielen oversteekt: de apotheose van een duizendjaar oude Europese zottencultuur. Volg de ontwikkelingen via: www.foolsquest.org.

HISTORIE

De Azart is een honderdjarig schip, begonnen als zeillogger en ruim vijftig jaar bekend als de ‘Scheveningen Vier’. De Duitsers hebben haar als oorlogsschip ingezet. In 1971 werd ze het állerlaatste schip dat uitvoer met de haringvleet, in een traditie die in 1418 in Hoorn werd uitgevonden en die Holland meer dan vijf eeuwen welvaart en proteïne leverde. In de jaren zeventig werd ze als radiopiraat ingericht. Ze is erfgenaam van de eeuwenoude Amsterdamse maritieme tradities die tot bron van haar inspiratie diende. Ze heeft haar ontstaan en bestaan te danken aan de Amsterdamse schippers en monteurs die het maritieme erfgoed in stand houden.

RISKANTE BEZIELING

‘Azart’ is een Moors woord voor ‘bloem’ dat duizend jaar geleden de naam werd van een dobbelspel dat zich over heel Europa verspreidde. Als je de bloem gooide was alles verloren. Dit woord kreeg in de verschillende talen de betekenis van ‘pech’, ‘lot’, ‘bestemming’, ‘kans’, ‘toeval’, ‘geluk’, ‘gevaar’ of ‘risico’. Op zijn Russisch kreeg ‘azart’ de betekenis van ‘De Passie Om Alles Op Het Spel Te Zetten’. Peking moge een Plein Van De Hemelse Vrede hebben, Amsterdam heeft haar ‘Plein Van De Riskante Bezieling’: het Azartplein, vernoemd naar de zottenschuit van August Dirks. Eindpunt van Lijn Tien is het beginpunt van een wereldreis, over land en over zee.

Kapitein August Dirks:

“Theaterschip Azart heeft zich het verzonnen voorrecht verworven zich te wijden aan De Dingen Die Er Werkelijk Toe Doen. Ze leeft in de natuur, altijd te water, met de vogels en de golven, met en van de wind. Ze leeft te midden der mensen, tussen volkeren, culturen en talen, tussen gewoonten en gebruiken en culinaire geneugten. Ze leeft met elkaar, met een bemanning die vaak meer een bevrouwing is, met een crew van doeners en denkers die een gezamenlijk doel schept en nastreeft. Ze leeft met en van het theater, met de Kunsten, het hoogste en kwetsbaarste menselijk goed. Ze vaart zonder adres, facturen of subsidies, zonder budget, bezit of bankafschriften. Ze is een vrije republiek, een varende vrijstaat laverend tussen wetten, regels en staten. Ze maakt een reis die tegelijk een wereldreis en levensreis is, een enkele reis zonder bestemming. Ze is op een voortdurende pelgrimsvaart, in Lof der Zotheid - die deze dwaze en verdwaalde wereld zo node mist.”