Minister gaat alternatieven lumpsum onderzoeken

Minister Jet Bussemaker heeft toegezegd alternatieven te zullen onderzoeken voor de lumpsum-financiering. Een motie van de VVD die het kabinet daartoe oproept zal komende dinsdag worden aangenomen in de Tweede Kamer. Veel partijen willen meer grip op de besteding van onderwijsgeld.

Dat bleek woensdag en donderdag tijdens de parlementaire behandeling van de onderwijsbegroting 2016.

De afgelopen tijd Is het ongenoegen gegroeid over onderwijsgeld dat aan andere zaken besteed wordt dan de bedoeling was. De AOb berichtte begin van de week dat extra investeringen ten spijt in het basisonderwijs juist minder geld in de klas terecht komt. De bond vindt niet alleen dat er meer geld naar het onderwijs moet, maar wil ook dat er betere controle op komt.

Frustratie

Met de huidige lumpsum, de zak met rijksbijdrage die schoolbesturen naar eigen wens kunnen besteden, blijkt controle achteraf moeilijk. Tot frustratie van een groot deel van de Tweede Kamer.

Die vroeg minister Bussemaker onlangs na de tegenvallende scores bij de rekentoets uit te zoeken wat er met het extra geld voor rekenonderwijs is gebeurd. En staatssecretaris Sander Dekker kreeg daags voor het begrotingsdebat al de opdracht om per schoolbestuur aan te tonen hoeveel jonge docenten er zijn nou precies aangesteld van de 150 miljoen euro die hij er twee jaar terug voor uittrok.

Openbaar

De motie die VVD'er Pieter Duisenberg indiende - samen met D66, het CDA en de SP - om "alternatieven voor of naast de lumpsum" te bekijken, illustreert een kentering. Den Haag wil meer grip en meer zicht op onderwijsgeld.

Zo heeft de PvdA - samen met de SP - een motie ingediend om schoolbesturen vanaf komend jaar te verplichten hun jaarverslag openbaar te maken. Precies een jaar geleden liet de PvdA die transparantie nog over aan branchcodes, zelfregulering door schoolbesturen zelf. Overigens hangt veel af van hoe het kabinet de moties opvat en uitvoert.