Focus op gecooerdineerde kleinschalige noodopvang in Twente

De 14 Twentse gemeenten hebben op donderdag 29 oktober een eerste bestuurlijk overleg gehad over de regionale aanpak van het vluchtelingenvraagstuk. Dit naar aanleiding van het voornemen dat in de vergadering van het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio op 12 oktober jl. is genomen en later in de verschillende colleges is bekrachtigd.

Tijdens het overleg is ingestemd met de belangrijkste doelen van de gezamenlijke aanpak. Afgesproken is dat op korte termijn de focus ligt op het realiseren van gecooerdineerde, kleinschalige noodopvang van 5 dagen tot een jaar, in de regio . Op deze manier kan efficient antwoord gegeven worden op de grote acute behoefte die er is van het COA. Afgesproken is dat er een gecooerdineerd voorstel komt voor mogelijke noodopvanglocaties in Twente. De Veiligheidsregio vervult hierin een ondersteunende rol. Het eindelijk besluit ligt bij de gemeente zelf.

Evenredige verdeling

"Het vluchtelingenprobleem is een internationaal gegeven, waar wij onze nationale verantwoordelijkheid in hebben te nemen en waar we ook door de regering als gemeenten op aangesproken worden. Wat je er ook van vindt de mensen die er zijn, hebben een aansprak op hulp en kunnen niet door het land geschoven worden. Als gemeenten in Twente pakken we deze verantwoordelijkheid regionaal gezamenlijk op", aldus de voorzitter van de Veiligheidsregio, Onno van Veldhuizen. "We willen een transparante keten neerzetten. Dat wil zeggen, een regionaal overzicht wat de 14 gemeenten op de verschillende onderdelen in de gehele keten van crisisnoodopvang tot en met de huisvesting van statushouders doen. Hierdoor krijgen we inzicht in de mogelijkheden die er zijn op Twentse schaal. Dit helpt bijvoorbeeld om de inzet zo evenredig mogelijk over de gemeenten te verdelen. Daarnaast willen we goed voorbereid zijn op de te verwachten stroom vluchtelingen in het voorjaar van 2016."

Namens alle veertien gemeenten is tijdens het overleg bovendien nog grote waardering uitgesproken voor de inzet van alle vrijwilligers en medewerkers bij de opvang tot nu toe. Het is een toonbeeld van het Twentse Noaberschap.