Koenders moet Turkse ambassadeur ontbieden

30/10/2015

Koenders moet Turkse ambassadeur ontbieden

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken moet van de Tweede Kamer de Turkse ambassadeur in Nederland onmiddellijk ontbieden. Koenders moet de Nederlandse afkeer overbrengen over een brief van de Turkse regeringspartij AK aan Turkse-Nederlanders. In de brief worden ze opgeroepen op AK te stemmen.

Een meerderheid in de Kamer, waaronder het CDA, vindt de brief intimiderend en dreigend. CDA woordvoerder Pieter Heerma: "In de brief worden tamelijk bizarre beloftes gedaan, o.a. over kortingen bij Turkish Airlines als de AKP de absolute meerderheid haalt. Maar de meeste beroering wordt veroorzaakt door de vraag hoe de AKP aan al deze adressen in landen als Nederland, Duitsland en Belgie is gekomen. Voor velen is deze brief een bevestiging van de lange arm van Ankara."

Het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens is inmiddels een onderzoek gestart of er met het sturen van deze brief de Nederlandse wet is overtreden. Heerma heeft Koenders gevraagd om de brief ook aanhangig te maken bij de OVSE en de Raad van Europa. "Dan kan het meegenomen worden bij de waarneming van de gang van zaken rondom de aankomende parlementsverkiezingen in Turkije."

Trefwoorden

* Turkse ambassadeur * AK * NCPB * Pieter Heerma