Kamervragen over gedupeerde AJAX-fans door antisemitisme Utrecht-fans

in Antisemitisme / door Guy Muller / op 30/10/2015 om 12:00 / Tags: Amsterdam, antisemitisme, Hamas, Voetbal

De Utrechtse burgemeester Van Zanen ontzegt Ajax-fans de toegang tot de volgende wedstrijd FC Utrecht en Ajax, omdat Utrecht-supporters tijdens de vorige wedstrijd antisemitische scheldkoren en een SS-lied aanhieven. Dit is de omgekeerde wereld: PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken stelden hierover vragen aan de ministers van Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

SS-lied

Het besluit van de burgemeester is volgens de indieners de omgekeerde wereld. Tijdens de wedstrijd tussen FC Utrecht en AJAX in april van dit jaar waren minutenlang antisemitische scheldkoren te horen. Behalve de Hamas leus klonk ook het SS-lied: "Mijn vader zat bij de commando's, mijn moeder zat bij de SS, samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best. De KNVB bestrafte FC Utrecht met een geldboete en een lege Bunnikside tijdens de eerstvolgende wedstrijd tegen de Amsterdammer. De club besloot om de toeschouwers van die tribune, waarvandaan de scheldkoren te horen waren, elders een plek in het stadion te geven.

Niet de daders, maar de slachtoffers worden nu gestraft en daarover willen de PvdA leden duidelijkheid van de ministers van Veiligheid en Justitie (V en J) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zij vragen onder meer of de minister de mening deelt "dat uit het verbod om Ajaxsupporters op de tribune bij FC Utrecht toe te staan de indruk kan ontstaan dat niet de "daders" maar juist "de slachtoffers" getroffen worden? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?"

AJAX en KNVB

Ook in Amsterdam is met onbegrip gereageerd op het besluit. "Wij vinden het schandalig dat de daders van deze zeer kwetsende spreekkoren nu bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn en wij zonder supporters af moeten reizen"zegt Jeroen Slop, financieel directeur bij AJAX. Hij reageert op hiermee op de reactie van FC Utrecht op de straf die de KNVB de club oplegde. De KNVB liet eerder weten 'teleurgesteld' te zijn in het besluit van de burgemeester.

Zero-tolerance

CIDI pleit voor een "Zero-tolerance" beleid ten aanzien van spreekkoren en is van mening dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van de KNVB dezelfde aanpak moet eisen, zoals die geldt voor fakkels en vuurwerk, toe te passen in de bestrijding van spreekkoren. Dat betekent: niet wachten, maar voetbalclubs moeten direct ingrijpen zodra het wordt gehoord.

Kamervragen Vragen van de leden Van Dekken en Marcouch (beiden PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over Ajax-fans die gedupeerd worden door antisemitische uitlatingen van anderen

Kent u het bericht 'Ajax fans dupe van antisemitisch lied Utrecht fans'? 1)

Deelt u de mening dat het het bestrijden van antisemitisme op voetbalvelden niet ten goede komt als de sanctie die de KNVB daarvoor heeft opgelegd wordt omzeild door de groep supporters die zich antisemitisch heeft uitgelaten elders in het stadion te laten plaatsnemen? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

Waarom kan niet worden voorkomen dat de harde kern van FC Utrecht kaartjes kan kopen voor andere plaatsen in het stadion dan in het vak waar zij normaal zitten?

Deelt u de mening dat uit het verbod om Ajaxsupporters op de tribune bij FC Utrecht toe te staan de indruk kan ontstaan dat niet de "daders" maar juist "de slachtoffers" getroffen worden? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

Is er vanwege de afschuwelijke antisemitische teksten2) die op zondag 5 april 2015 werden gezongen aangifte gedaan dan wel ambtshalve vervolging ingezet vanwege een strafbaar feit? Zo ja, wat is de stand van zaken? Zo nee, is ambtshalve vervolging nu nog mogelijk?

Deelt u de mening dat er ten aanzien van antisemitische spreekkoren in stadions een zero-tolerance beleid moet gelden? Zo ja, hoe gaat u daar voor zorgen? Zo nee, waarom niet?

http://www.metronieuws.nl/sport/2015/10/ajaxfans-dupe-van-antisemitisch-lied-utrechtfans http://www.metronieuws.nl/sport/2015/04/fc-utrecht-in-de-maag-met-antisemitische-spreekkoren