Naar betere EU regelgeving - Onafhankelijke Fractie Klein

Het ambitieuze dossier van Eurocommissaris Timmermans is " Better Regulation". Dit pakket is een voorstel van de Europese Commissie voor betere en doeltreffendere regelgeving in de Europese Unie. Ook zullen burgers en belanghebbenden meer inspraak krijgen. Deze week vond er een rondetafelgesprek plaats over het pakket. "Over de kern van dit pakket ben ik tevreden, maar er moet nog wel wat aan bijgeschaafd worden." Aldus Tweede Kamerlid Norbert Klein (Vrijzinnige Partij).

Het rondetafelgesprek zorgde voor een goede interactie tussen Kamerleden en belanghebbenden zoals medeoverheden, bedrijfstakken en consumentenverenigingen die dagelijks te maken hebben met Europese regelgeving. Norbert Klein: "We moeten ervoor zorgen dat dit pakket geen voorbeeld wordt van symboolpolitiek. Het is van belang dat alle ideeen voor betere regelgeving ook echt oplossingen bieden voor de daadwerkelijke problemen. Dit pakket moet geen lekkermakkertje zijn waarmee onderliggende problemen worden verdoezeld." Ook enkele noodkreten vanuit onder andere het mkb hebben erop gewezen dat het pakket op dit gebied een aantal steken laat vallen. "Momenteel gelden er op veel gebieden algemene regels voor grote bedrijven en mkb's. Hierbij wordt geen rekening gehouden met het feit dat mkb's niet vergeleken kunnen worden met grote bedrijven. Ook zelfstandigen hebben hierdoor te maken met belemmeringen terwijl zij juist gestimuleerd moeten worden. Mkb's zouden op bepaalde regels uitzonderingen moeten krijgen waardoor rekening wordt gehouden met hun eigen karakter. Hier biedt het pakket nog geen voldoende dekking voor." aldus Klein.

Enkele genodigden gaven aan dat zij vinden dat het pakket een netto kwantitatieve doelstelling zou moeten bevatten. Deze doelstelling zou moeten leiden tot vermindering van regeldruk, uitgedrukt in Euro's. Met betrekking tot een kwantitatieve doelstelling deelt de Vrijzinnige Partij de mening van Eurocommissaris Timmermans dat kwantitatieve doelstellingen niet moeten worden opgenomen in het pakket. Zo voorkom je dat regelgevers zich vastpinnen aan een getal. En wat als deze doelstelling niet zou worden behaald? Heeft het pakket dan gefaald? De Vrijzinnige Partij is van mening dat een SMART formulering van doelstellingen effectiever zou zijn.

"Betere regelgeving is nodig om de Europese Unie met maatschappelijk draagvlak te laten functioneren. Dit pakket is een stap in de juiste richting naar een Europa met betere regelgeving. Regelgeving alleen daar waar de Europese Unie voor eenheid en meer doeltreffendheid kan zorgen." aldus Klein. Op 4 november zal er een kameroverleg plaatsvinden in vervolg op dit rondetafelgesprek.