Gewond geraakt tijdens Halloweenfeest

Radio | vr 30 okt 2015

Steeds meer mensen doen "iets" aan Halloween. Of het het nou eten is van pompoensoep, het uithollen van een pompoen en die bij de voordeur plaatsen, naar een feest gaan of meelopen in een heuse Halloweenwandeling; het heidense feest, overgewaaid uit de Verenigde Staten, lijkt zich in te nestelen in de reeks volkstradities die ons land altijd al kende.

Hoewel harde cijfers ontbreken pikken groentewinkels, feestartikelenzaken maar ook evenementenorganisaties een graantje mee van de populariteit van het feest. Zo is in attractiepark Walibi de "FrightNight" al jaren een drukbezochte avond, die rond Halloween een aantal keer georganiseerd wordt.

Het feest kent ook enige incidenten. In hoeverre worden mensen verleidt om zich anders voor te doen dan ze zijn? Worden ze pesteriger? Misschien zelfs agressiever?

EenVandaag op bezoek bij Walibi; een gesprek met een medewerkster die met opzet getackeld werd door Halloween vierende jongelui en daardoor licht gewond raakte. En hoe leidt Walibi de enorme bezoekersaantallen in goede banen? Massapsycholoog Jaap van de Sande vertelt hoe het komt dat mensen zich in dit soort situaties zich anders gedragen dan ze normaal gesproken doen.