Schiphol zakt met tarieven havengelden per april 2016

Schiphol zakt met tarieven havengelden per april 2016

Na een consultatieronde langs de luchtvaartmaatschappijen verlaagt luchthaven Schiphol de havengelden. Er is meer aan de hand waardoor de gelden omlaag kunnen.

Schiphol ziet kansen tot verlaging omdat twee sterke factoren bijdragen aan minder inkomsten uit de zo belangrijke havengelden. Een hoger dan verwacht aantal reizigers in zowel 2014 als 2015 en een effectieve kostenbeheersing. Het is voor de tweede keer op rij dat de havengelden fors kan verlaagd worden.

Concurrentiepositie vasthouden

Per 1 april 2015 kondigde de luchthaven al een verlaging van gemiddeld 6,8% aan. Na een consultatieronde met de luchtvaartmaatschappijen kondigt Schiphol nu aan de havengelden op 1 april 2016 met nog eens gemiddeld 11,6% te verlagen. Daardoor behoudt Schiphol op het gebied van tarieven een sterke internationale concurrentiepositie.

Verwachting: investeringen in kwaliteit

De forse groei in reizigers maakt het noodzakelijk om volop te investeren in de infrastructuur van de luchthaven, zodat ook toekomstige groei geaccommodeerd kan worden.Schiphol verwacht de komende jaren grote investeringen te gaan doen in kwaliteit en in uitbreiding van haar capaciteit. Dientengevolge zullen op termijn de havengelden weer gaan stijgen. Schiphol streeft er naar om dit geleidelijk te doen, met als doel de Mainport concurrerend te houden.