Veehouderij boos over mogelijke extra maatregelen PAS

Wanneer uit de evaluatie van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in 2016 zou blijken dat het programma onvoldoende effect heeft, wil de overheid extra maatregelen nemen om de uitstoot van stikstof nog verder te terug te dringen.

Het is veel te vroeg voor zo'n stap omdat de PAS nog maar recentelijk van kracht is. Eind vorig jaar is, zo bleek onlangs, de afspraak gemaakt om voor 2017 alvast extra maatregelen te ontwikkelen, mochten de doelstellingen voor 2016 niet worden gehaald worden.

Omgekeerde wereld

Bij dat overleg zat de veehouderij echter niet aan tafel. De sector is over die afspraak pas op 22 oktober jl. geinformeerd. LTO Nederland, de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) zijn boos en vinden dat de omgekeerde wereld.

De veehouderij is voorlopig de enige sector die concreet zorgt voor extra vermindering van emissie van stikstof in en rond natuurgebieden, bovenop de maatregelen die de hele land- en tuinbouw al doorvoert tegen stikstofuitstoot.

160 Gebieden

De PAS is op 1 juli jl. van kracht geworden en richt zich op terugdringing van de uitstoot van stikstof (ammoniak). Met name veebedrijven in de buurt van zogeheten Natura 2000 gebieden hebben te maken met de PAS: Nederland telt zo'n 160 van dergelijke gebieden.

Zie persbericht Veehouderij boos over mogelijke extra maatregelen PAS

30 oktober 2015

BRON: Jack Luiten