Kamerbrief over campagnebrief AKP voor de Turkse verkiezingen

Minister Koenders (BZ) en minister Asscher (SZW) reageren op de campagnebrief AKP voor de Turkse verkiezingen.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Ministerie van Buitenlandse Zaken Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Nederland

http://www.rijksoverheid.nl Onze Referentie Minbuza-2015.613130

Datum 30 oktober 2015

Betreft Campagnebrief AKP voor de Turkse verkiezingen

Onlangs heeft een aantal Nederlanders van Turkse afkomst een brief ontvangen van de Turkse premier Davutoğlu waarin hij hen oproept bij de Turkse verkiezingen op 1 november te stemmen op zijn partij, de AKP.

Het kabinet vindt deze politieke oproep aan Turkse Nederlanders ongepast en op gespannen voet staan met de Nederlandse integratiedoelstellingen. Iedereen in Nederland mag in vrijheid bepalen hoe men zijn of haar leven invult, welke politieke voorkeur men heeft en of men al dan niet deelneemt aan verkiezingen.

Geadresseerden worden ongevraagd aangesproken als Turkse onderdanen waarmee een vanzelfsprekende binding met Turkije en de AKP wordt verondersteld. Kiesgerechtigde Turkse Nederlanders staat het vrij om deel te nemen aan het democratische proces in Turkije, maar dat moet wel gebeuren op basis van transparantie en vrijwilligheid.

Het kabinet heeft er begrip voor dat veel Turkse Nederlanders, die deze brief hebben gekregen, deze actie veroordelen en ongepast vinden. De zorgen over hoe de AKP toegang heeft gekregen tot de adressen van vele Turkse Nederlanders vindt het kabinet legitiem. Op dit punt wacht het kabinet de uitkomst af van het verzoek om inlichtingen door het College Bescherming Persoonsgegevens, zoals wij u al meldden in antwoord op vragen van uw Kamer.

Minister Koenders heeft op 30 oktober de Turkse ambassadeur ontboden en hem namens het kabinet de Nederlandse zorgen overgebracht over deze brief.

De desbetreffende brief is verder meteen na verschijnen gedeeld met de waarnemingsmissie van de OVSE in Turkije. Ten slotte deelt het kabinet graag mee dat uit navraag is gebleken dat in België de Privacycommissie enkele klachten n.a.v. deze brief heeft ontvangen en deze onderzoekt.

Download "Kamerbrief over campagnebrief AKP voor de Turkse verkiezingen"

PDF document | 2 pagina's | 86 kB

Zie het origineel.

Kamerstuk: Kamerbrief | 30-10-2015

Verantwoordelijk

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid