Geslaagd Bevrijdingsconcert op donderdag 29 oktober!


In schouwburg de Kring vond op donderdagavond 29 oktober het bevrijdingsconcert plaats met als titel `We'll meet again", om te herdenken dat de stad en dorpen van onze gemeente 71 jaar geleden werden bevrijd. Naast de Valley Sound Big Band onder leiding van Peter Bogers, traden ook de Suite
Kids onder leiding van Martine van de Kar op, Dynamo, leerlingen uit het voortgezet onderwijs (waaronder de Gast van de burgemeester Sanne Uijtdehage) en The Andrew Sisters op. Marionne Emmerik en George Stander presenteerden de show.

Onderdeel van het concert was de speech van de burgemeester:

Speech Bevrijdingsconcert

De Kring, 29 oktober 2015

Titel: "We koesteren het verleden en omarmen het heden"

Geachte aanwezigen, en in het bijzonder de veteranen, oud-strijders, en families en nabestaanden van oorlogs- en verzetsstrijders,
Wij zijn vrij. Vrij in de zin van: in vrijheid kunnen leven.

Wij vieren dat vandaag in Roosendaal. Wij omarmen de vrijheid die 71 jaar geleden is bevochten. Voor ons, voor onze kinderen en kleinkinderen en de generaties die nog komen.

Wij zijn vrij en kunnen het heden omarmen, omdat zoveel mensen zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Soms met hun eigen leven.
Onze vrijheid. Ik verheug me in de aanwezigheid van honderd veteranen en oud-strijders. U heeft in eigen persoon voor deze vrijheid gevochten.
Ieder op zijn eigen manier. Er zijn ook slachtoffers gevallen.

Mensen die de dood vonden in de strijd of het verzet. Of die in concentratiekampen terecht kwamen en nooit meer terugkeerden.
Voor u en iedereen die hier niet meer kan zijn, zijn we samen bij deze tweede editie van het Bevrijdingsconcert. Opdat we niet vergeten.
Vrede en vrijheid. Ze gaan hand in hand en hebben hun fysieke en emotionele sporen achtergelaten. Ook in het huidige Roosendaal.
Maar hoe lang duurt het nog dat deze gebeurtenissen in ons collectieve geheugen zitten?
Steeds minder mensen kunnen uit eigen ervaring vertellen hoeveel impact de Tweede Wereldoorlog op hun leven en dat van anderen heeft gehad. Hoe het hen heeft geketend, getekend en gevormd.

Deze historische gebeurtenissen zijn niet af te doen als alleen maar verhalen uit de geschiedenis.
Het zijn levenslessen die ons als een kompas door het leven gidsen.
Voor alle generaties, en ik doel in het bijzonder op alle Roosendalers, van nu en straks.
Want hoeveel mensen kunnen nog uit eigen ervaring vertellen hoe de Amerikanen op woensdag 31 mei 1944 Roosendaal bombardeerden?
Wie weet nog waarom ze dat deden en welk verwoestend effect dat op de burgerbevolking had?
Wie kan nog beschrijven hoe het centrum van Wouw - zelfs na zijn bevrijding op 28 oktober 1944 - alsnog in 1945 gebombardeerd werd?
En wie kan persoonlijk beschrijven hoe Nispen eruitzag toen daar tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna alle huizen werden verwoest?

Het huidige Roosendaal is in1944 in een week tijd bevrijd. Van 26 oktober tot en met 30 oktober werden achtereenvolgens en soms tegelijkertijd Nispen, Wouwse Plantage, Wouw, Heerle, Moerstraten en Roosendaal ontzet.

Ik hoef niemand uit te leggen hoe belangrijk deze week in de Roosendaalse geschiedenis is geweest. Het waren breekbare dagen.
Ik zeg daarom: laten we de sporen uit de geschiedenis willen kennen, omdat ze ons op het goede spoor zetten van wat ons heden ten dage te doen staat.
In deze huidige tijd hoeven we niet bang te zijn dat we het begrip vrijheid snel zullen vergeten.

De dagelijkse stroom vluchtelingen laat ons dag in dag uit bij onze verworvenheden stilstaan. Onze oorlog is voorbij. Hun oorlog niet. Zij vluchten omgekeerd voor hetzelfde: omdat ze geen vrijheid en veiligheid hebben. En wij wel.
Wij mogen onszelf uitspreken.

Wij kunnen gaan en staan waar we willen. Man en vrouw zijn gelijk. Etnische afkomst, geloof en overtuiging zijn geen belemmering om mee te mogen delen in de vrijheid. Onze grondwet vertelt wie wij zijn en is de basis waarop wij kunnen terugvallen. Die zekerheid hebben we.
Laten we het verleden koesteren en het heden omarmen.

Laten we dat ook nu doen. Vanavond, hier in de Kring waar we onze vrijheid vieren met alle blijdschap die daarbij hoort!