Fietsersbond en Politie starten fietsverlichtingscampagne in Harlingen


De Fietsersbond Fryslan en Politie in Harlingen starten de fietsverlichtingscampagne "Ik Wil Je Zien" dit jaar op donderdagavond 5 November om 18.00 uur op de Voorstraat in Harlingen. De actie wordt samen met de politie uitgevoerd.

Iedereen die door de politie zonder licht wordt aangehouden krijgt de gelegenheid om tegen kostprijs en ter plekke door de Fietsersbond licht op zijn fiets te laten zetten. Ook geeft de Fietsersbond handige reparatie- en aankooptips en pompt op verzoek ook de fietsband op.

Burgemeester Sluiter doet de aftrap

De eerste fietsers die zonder licht door de politie worden aangehouden, zullen door burgemeester Sluiter van licht worden voorzien. Ook rekent hij de kostprijs van deze lampjes (EUR 2,--) af met de fietser. De opbrengst van deze avond gaat naar een lokaal goed doel.

Jongeren fietsen vaak in het donker en lang niet altijd met licht. Het kan knap lastig zijn om te zorgen dat je fietsverlichting altijd werkt, zo weet de Fietsersbond uit eigen ervaring. Ook de politie gaat het erom, dat iedereen licht heeft op zijn fiets. In overleg met de politie is daarom
besloten tot deze publieksvriendelijke actie. `Ik wil je zien' is het motto van de campagne. Want fietsen met licht is relaxed. Zo kom je veilig en zonder boete thuis. En houd je geld over om andere leuke dingen te doen.

Guerrilla -acties op scholen voortgezet onderwijs

Na de start zullen de politie en fietsersbond de komende weken ook guerrilla-acties houden en voorlichting geven over fietsverlichting op scholen voor het voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn er ook voor het uitgaansleven acties gepland in Leeuwarden en Drachten.

Thuiskom lampjes in de Horeca

Dit jaar willen wij ook de horeca betrekken bij de campagne. Het idee is dat klanten in een periode in het najaar naast de gebruikelijke versnaperingen ook fietslampjes kunnen kopen. Ongeveer voor de prijs van 1 consumptie. Op deze manier kan iedereen veilig thuis komen. Ook als blijkt dat na
een avondje stappen je fietsverlichting niet meer werkt, is gestolen of nog thuis ligt. De horecagelegenheden die fietslampjes verkopen zijn te herkennen aan de 'Fiets licht punt' raamsticker.

Op www.ikwiljezien.nl/ is informatie te vinden over goede fietsverlichting met o.a. de uitkomst van de fietslampentest. Ook is hier informatie te vinden over regels en boetes.

Campagne

`Ik wil je zien' is een campagne van de Fietsersbond. De Fietsersbond werkt hierbij o.a. samen met de Regionale Organen Verkeersveiligheid, gemeenten, VVN, fietsenstallingen, de politie, de fietsvakhandel en leveranciers van fietsverlichting.

Inline afbeelding 1