Meer sociale en duurzame woningen


Sandra Steeghs

Gemeente Renkum en de belangrijkste woningbouwcorporatie in onze gemeente Vivare hebben nieuwe afspraken gemaakt voor de komende 4 jaar.

Vivare is met bijna 3000 huurwoningen de belangrijkste woningbouwcorporatie in de gemeente Renkum. Vivare is daarom een belangrijke partner van de gemeente voor het uitvoeren van het woonbeleid. Om de 4 jaar vernieuwen Vivare en de gemeente Renkum de afspraken die de basis vormen voor de
samenwerking. Bij de prestatieafspraken 2015-2018 staan 3 thema's centraal:

* Voorzien in de licht groeiende en veranderende vraag naar huurwoningen
* Zorgen voor kwetsbare groepen
* Woningen duurzamer maken

De belangrijkste prestatieafspraken die aan de hand van deze thema's uitwerkt worden, zijn:

* Vivare bouwt 62 nieuwe huurwoningen en zoekt samen met de gemeente naar locaties om dit uit te breiden naar circa 100 woningen.
* Alle nieuwbouw van Vivare is levensloopgeschikt. Dit betekent dat inwoners zo lang mogelijk op een prettige manier zelfstandig in hun huis kunnen wonen.
* Standaard verbetert Vivare woningen bij renovatie tot minimaal energielabel C. Ook voeren Vivare en de gemeente twee pilots uit met zonnepanelen op woningen van Vivare.

Vanaf nu worden ook de huurders betrokken bij het overleg tussen de gemeente en Vivare.

Door de nieuwe regelgeving vanuit Den Haag en de verhuurdersheffing hebben corporaties minder ruimte dan voorheen om te investeren in nieuwbouw en verbetering van bestaande woningen. Vivare en de gemeente zijn tevreden dat het gelukt om ondanks die beperking afspraken te maken die zorgen voor
meer en betere huurwoningen in de gemeente Renkum.