Voortgangsrapportage Leven Lang Leren: invoering certificaten mbo


04-11-2015 - Niet-bekostigde mbo-scholen moeten delen van opleidingen kunnen aanbieden en deze kunnen afsluiten met een certificaat. Dat schrijft minister Bussemaker in de voortgangsrapportage Leven Lang Leren 2015 waarin ze de Kamer informeert over de maatregelen die ze wenst te nemen om het
beroepsonderwijs aantrekkelijker te maken voor volwassenen. Het is een van de maatregelen die zij treft binnen een breder pakket van actielijnen.

Leercultuur
Het kabinet streeft naar een lerende, responsieve en inclusieve samenleving. Om dat te kunnen realiseren is een ambitieuze leercultuur nodig. Het kabinet heeft de SER gevraagd mee te denken over een lange termijn agenda voor skills en leren in de toekomst. Daarnaast is het kabinet voornemens
samen met OECD te werken aan een skill-strategy die bouwstenen biedt voor een lange termijn agenda gericht op het versterken van de kwaliteit van de beroepsbevolking.

In de brief naar de Kamer formuleert de minister, samen met de minister van SZW, drie actielijnen voor het ho en mbo om de leercultuur te versterken:

1. Het flexibiliseren van het onderwijs, meer maatwerk voor volwassen;

2. Het valideren van eerder verworven competenties bevorderen;
3. Het versterken van de duurzame inzetbaarheid van werkenden.

Voor het mbo kondigt de minister verschillende maatregelen aan:

Invoering certificaten
Vanaf het studiejaar 2016-2017 kunnen studenten in het niet-bekostigd onderwijs delen van mbo-opleidingen afsluiten met een certificaat. Een certificaat is verbonden aan een onderdeel van een kwalificatie of aan een keuzedeel en heeft een zelfstandige betekenis op de arbeidsmarkt. De minister
vraagt de SBB haar hierover te adviseren.

De MBO Raad en NRTO hebben aangedrongen op een impactanalyse naar mogelijk onbedoelde effecten op het bekostigd mbo. Voorkomen moet worden dat studenten het onderwijs vroegtijdig verlaten zonder te voldoen aan de eisen voor taal, rekenen en burgerschap.

Validering van eerder verworven competenties
In het hoger onderwijs en mbo heeft de minister de behoefte verkend naar een steunpunt validering. De minister neemt het advies van de MBO Raad over om voor het mbo geen nieuw steunpunt in te richten, maar de voorlichting en advisering over validering bij het Servicepunt examinering mbo neer
te leggen. Het Servicepunt zal deze taak vanaf 1 januari 2016 twee jaar uitvoeren.
De minister kondigt ook aan dat zij niet langer de regie zal nemen voor de kwaliteitsborging van EVC. EVC- aanbieders kunnen nog tot en met 2017 ervaringscertificaten afgeven met vermelding van OCW-erkenning. De sociale partners nemen de regierol van EVC over.

Versterking Associate degree
Het kabinet bouwt het aanbod van Associate degree-programma's uit. Deze programma's zijn bij uitstek geschikt voor op- en bijscholing van werkenden met enkele jaren werkervaring. De MBO Raad ondersteunt de steviger positionering van de Ad's.

BijlageVoortgangsrapportage Leven Lang Leren

Bron/Auteur: