Bisschop vraagt parochies om te bidden voor scholen (Week Katholiek ..


Bisschop vraagt parochies om te bidden voor scholen (Week Katholiek Onderwijs) 4-11-2015

[IMG]
Lees ook op deze site:
Week van het Katholiek Onderwijs 2015

Kiezen voor elkaar komt tot uiting in bidden voor elkaar

Van 9 tot en met 13 november wordt in Nederland voor de tweede keer de Week van het Katholiek Onderwijs gehouden. Thema van de Week voor het Katholiek Onderwijs is dit jaar: kiezen voor elkaar. Er zijn lesbrieven gemaakt over de persoon van Sint Maarten en solidariteit.

In het kader van het thema `kiezen voor elkaar' vraagt Mgr. Van den Hende aan de parochies van het bisdom Rotterdam om bij gelegenheid van de Week van het Katholiek Onderwijs bijzondere aandacht te hebben voor de scholen in hun omgeving. De bisschop nodigt parochies in het bisdom uit om in de
Week van het Katholiek Onderwijs te bidden voor de scholen: voor de kinderen en jongeren die er naar school gaan, alsook voor de vrouwen en mannen die in de scholen werkzaam zijn ten dienste van opleiding en vorming.

"Kiezen voor elkaar komt heel dicht bij als je komt tot bidden voor elkaar," aldus de bisschop.

Ontwikkeling van de hele menselijke persoon
Bisschop Van den Hende: "Onderwijs aan kinderen en jongeren is een dienst aan de samenleving. In school en opleiding leer je als mens niet zomaar een aantal vaardigheden zoals rekenen en taal, en is het niet alleen een kwestie van een vak leren of een vaardigheid."

"Onderwijs staat ten dienste van de ontwikkeling van de hele menselijke persoon: kinderen en jongeren mogen in hun opleiding en vorming ontdekken dat je als mens bepaalde talenten en gaven hebt, dat je als mens -hoe klein je ook bent- een waardigheid hebt die niemand je kan en mag afnemen."

Waar het gaat om gaven en talenten en de waardigheid van de mens als persoon, geldt dat niet alleen voor kinderen en jongeren die onderwijs krijgen, maar ook voor de mannen en vrouwen die onderwijs geven en mogelijk maken.

Parochies en scholen: verbonden gemeenschappen
Parochies zijn concrete gemeenschappen van mensen: oudere en jongere mensen. Scholen zijn concrete gemeenschappen van mensen: jongere en oudere mensen. Voor een deel overlappen de netwerken van parochies en scholen elkaar en zijn er raakvlakken. Er zijn banden omdat je familie of vrienden van
elkaar bent, omdat je als buren en bewoners betrokken bent op dezelfde wijk of stad, omdat er verbinding is door het geloof in het evangelie en je deel uitmaakt van beide gemeenschappen.

Ontwikkeling van gaven en talenten
"In het licht van het evangelie van Jezus Christus, en kijkend met zijn ogen, weten wij in onze katholieke geloofsovertuiging dat goed onderwijs kostbaar is, omdat het de ontplooiing van mensen ten goede komt, van mensen die gemaakt zijn naar Gods beeld (Gen. 1, 27) met concrete gaven en
talenten. Ook geloof en het vermogen tot naastenliefde horen bij die van God gekregen gaven en talenten," aldus de bisschop van Rotterdam.

Vanuit het bisdom wordt onderstaand gebed aangereikt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gebed voor parochies bij gelegenheid van de Week van het Katholiek Onderwijs

Eeuwige God,
van U hebben wij ons leven gekregen.
U hebt de mens geschapen naar uw beeld;

Wij bidden voor kinderen en jongeren
die bouwen aan hun toekomst:
om groei en ontplooiing door goed onderwijs,
dat zij hun talenten en gaven ontdekken die zij van u ontvangen hebben;

Wij bidden voor mannen en vrouwen
die werken in het onderwijs:
om inspiratie en de lange adem van uw heilige Geest,
dat zij hun beste krachten geven ten dienste van toekomstige generaties;

Wij bidden voor bezield en zelfbewust onderwijs
in verbondenheid met onze Katholieke geloofsgemeenschap.
Dat wij het licht van ons geloof niet verborgen houden
en blijven getuigen van uw liefde in woord en daad.

Door Christus onze Heer.
Amen.