PIB convenant creatieve industrie VAE en Libanon | RVO.nl

Gepubliceerd op: 3 november 2015 | Gewijzigd op: 4 november 2015

Onlangs tekende Partners for International Business (PIB) een convenant met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Libanon in Dubai. Dit programma richt zich op het verbeteren van de positie van Nederlandse ondernemingen actief in de creatieve industrie in de twee landen in het Midden-Oosten.

Dit PIB biedt een platform met als basis de twee pilaren Art-Design en Design-Architecture. Er is een duidelijke cross link met alle disciplines uit de creatieve sector. Het programma zet hierbij onder meer in op kennisuitwisseling over de re-allocatie van oude monumentale gebouwen en het ontwikkelen en vermarkten van een hospitality concept dat de Nederlandse creatieve industrie uitstraalt.

De Nederlandse overheid helpt het cluster bij het realiseren van de doelen. Daarnaast helpen zij mee aan het wegnemen van eventuele handelsbelemmeringen voor de gehele sector in deze regio. Het cluster vertegenwoordigt alle disciplines binnen de creatieve sector en bestaat uit een aantal Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.

Kansen voor Nederlandse creatieve industrie

Er zijn veel kansen voor Nederlandse creatieve industrie in de VAE. Het land richt zich op diverse beleidsmatige en commerciele ontwikkelingen. De ontwikkelingen richten zich op groei en positionering van de lokale creatieve industrie.

De overheid is bezig met diverse lange termijn ontwikkelingen. Er is veel aandacht voor de sectoren architectuur, vormgeving, mode, media en entertainment. Dit baseert men voornamelijk op een positief economisch klimaat met gunstige groeiverwachtingen. Ook de strategische geografische ligging, hoge aantallen toeristen en investeringen hebben invloed op de verwachtingen. De positieve ontwikkeling hangt ook samen met de hosting van de Expo 2020.

Partners for International Business

Met Partners for International Business (PIB) wil de Nederlandse overheid een partnerschap sluiten met het bedrijfsleven. Dit programma richt zich op groepen van bedrijven, eventueel aangevuld met kennisinstellingen, die gezamenlijk een buitenlandse markt willen betreden. Daarbij wordt gewerkt vanuit een afgestemde strategie in plaats van losstaande activiteiten. Met economische diplomatie probeert de overheid handels- en investeringsbelemmeringen weg te nemen, zodat ondernemers kansen kunnen verzilveren.

PIB richt zich op Nederlandse bedrijven in de topsectoren Energie, Life Sciences & Health, Creatieve Industrie, Water, Agrofood, Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, High Tech Systemen en Materialen (waaronder luchtvaart, Logistiek en Chemie) en op internationaliseringstrategieen die zich richten op specifieke landen (zogenoemde focuslanden).