Lonen afbouw stijgen 6,5 procent

Op 17 juli 2015 meldden wij je dat de nieuwe cao Afbouw een feit is. De FNV-leden en de werkgeversorganisatie NOA hebben ingestemd met het op 1 juli bereikte onderhandelingsresultaat.

Cao-boekje

Binnenkort ontvang je het nieuwe cao-boekje. Hieronder nog even de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

Looptijd

De afspraken die FNV, CNV Vakmensen en NOA hebben gemaakt, gelden voor de periode van 1 januari 2015 tot en met 31 december 2017.

Lonen

De lonen stijgen in drie jaar stapsgewijs met in totaal 6,5 procent:

* 1 procent per 5 oktober 2015 (week 41)

Check op je loonstrook of dit ook is verwerkt!

* 2,5 procent op 1 januari 2016

* 2,5 procent op 1 januari 2017

* 0,5 procent per 1 juli 2017

Per 1 januari 2016 wordt bovendien de premie van de 55-min regeling verlaagd. Dit betekent dat werknemers bovenop bovenstaande verhogingen nog eens ongeveer 1 procent meer nettoloon ontvangen.

Vakbondscontributie

Als tegemoetkoming in de kosten van vakbondscontributie ontvangt de werknemer eenmaal per jaar een vergoeding van EUR 50,- netto van de werkgever. De werknemer overlegt een bewijs van betaling van een werknemersorganisatie waaruit blijkt dat de contributie is betaald.

Reiskosten en reisuren

Vanaf 1 januari 2016 worden de regelingen voor reiskosten en reisuren regelingen gewijzigd. Zie voor meer informatie de artikelen 52A en 54A in het nieuwe nog te ontvangen cao-boekje.

Vakantiefonds

Het vakantiefonds wordt per 31 december beeindigd. Je krijgt dan je verlofdagen en vakantiegeld van je werkgever. Binnenkort word je verder geinformeerd over wat dit allemaal betekent.

Seniorendagen

De aantallen extra verlofdagen voor oudere werknemers, zoals bedoeld in art. 20 en art. 16:6 vervallen met ingang van 2016. De werknemer die op 31 december 2015 55 jaar of ouder is en in de sector werkzaam blijft, houdt echter recht op deze extra verlofdagen. De werkgever betaalt over deze extra verlofdagen 90% van het overeengekomen loon door. De pensioenopbouw van de werknemer blijft gebaseerd op 100% van het overeengekomen loon.

Duurzame inzetbaarheid

Cao-partijen gaan bevorderen dat werknemers fit en gezond de pensioenleeftijd halen. Iedere werknemer heeft tenminste eenmaal in de vijf jaar recht op een loopbaanadvies. Het advies kan bijvoorbeeld leiden tot aanpassing van het werkpakket of de arbeidsduur van de werknemer of tot een traject naar ander werk. De regeling vervangt de bestaande seniorendagen.

Andere afspraken

Als werknemer in de Afbouw werk je standaard 7,5 uur per dag. Als de bedrijfssituatie daarom vraagt en de personeelsvertegenwoordiging ermee instemt, mogen die uren nu worden ingepland tussen 6.00 uur en 20.00 uur. Voorheen was dit tussen 6.00 en 18.00 uur.