Geen cao, wel loonsverhoging in primair onderwijs

De werkgeversorganisatie PO-raad gaat, net als in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs, de schoolbesturen verzoeken om in november de over 2015 toegezegde loonsverhoging uit te betalen. Een cao-akkoord ligt er alleen nog niet.

Natuurlijk is de AOb voor een loonsverhoging, maar dan wel in een volwaardige cao, die over meer gaat dan geld. "Werkgevers willen nu geen cao om op die manier het overgangsrecht op de ketenbepaling bij flexwerk en de transitievergoeding nog tot 1 juli 2016 van kracht te laten zijn", constateert Jose Muijres, bestuurder primair onderwijs van de AOb.

Onwenselijk

De AOb vindt een loonsverhoging zonder cao niet wenselijk. In een cao worden immers de arbeidsvoorwaarden vastgelegd, waardoor de afspraken voor alle medewerkers gelijk zijn.

De PO-raad roept de schoolbesturen nu op om 1,25 procent loonsverhoging uit te betalen met terugwerkende kracht tot 1 september en 500 euro bruto bij een voltijdbaan. De 0,8 procent die de vo-scholen en mbo-instellingen ook uitkeren, is in het primair onderwijs al op de 'Dag van de Leraar' verwerkt in een extra uitkering ineens.

Buiten het uitbetalen van de loonsverhoging zijn er met de andere bonden (AVS, CNV Onderwijs en FvOV) afspraken gemaakt hoe verder gepraat gaat worden over flexibiliteit bij vervanging en de transitievergoeding bij ontslag. Deze afspraken beperken de ruimte aan de onderhandelingstafel op deze dossiers.

Pensioenpremies

Met de uitbetaling van 1,25 procent en de eenmalige uitkering in november wordt de schijn gewekt dat het overheidsakkoord volledig wordt uitgevoerd, maar dat geldt alleen voor 2015. Nu pensioenfonds ABP openlijk twijfelt of de pensioenpremies kunnen worden verlaagd, zoals in het loonakkoord is afgesproken, is onzeker geworden of werkgevers in 2016 ruimte hebben voor de volgende stap uit het loonakkoord. Of er uiteindelijk echt nog eens 3 procent bijkomt is de vraag.

Wat wil de AOb?

Door nu wel geld over te maken, maar geen cao te sluiten worden de problemen doorgeschoven. De dekking voor 2015 is rond, dus dat geld wordt uitbetaald, maar de beloofde salarisverhoging van 2016 is onzeker. Bovendien is op geen enkele wijze gegarandeerd dat iedereen ook daadwerkelijk het geld krijgt. Iedereen is afhankelijk van de goedwillendheid van de eigen werkgever. Wordt er niet uitbetaald, dan valt het recht nergens op te eisen. Reden voor de AOb om zich te blijven inzetten voor een cao met harde afspraken over salaris, zonder verdere verslechtering van de overige arbeidsvoorwaarden.