Betere zorg voor Nederland

Betere zorg voor Nederland

04/11/2015 Louis Bontes

Spreekteksten Joram

Voorzitter, de zorg in Nederland is ziek. Er gaat dit jaar bijna 75 miljard euro naar de zorgbegroting. Opnieuw meer dan het jaar ervoor.

Indien de zorgkosten net zo hard blijven groeien als in de afgelopen tien jaar, dan geven we over een generatie ongeveer een derde van ons nationaal inkomen uit aan zorg. Een doorsnee gezin zal dan liefst bijna de helft van het inkomen aan zorg kwijt zijn. Voorzitter, het wordt onbetaalbaar.

Nu al zijn er talloze mensen die het allemaal nauwelijks meer kunnen bolwerken. Een premie van minimaal 100 euro per maand, vaak nog veel meer. Aankomend jaar een eigen risico van 385 euro. Een `eerste uitgifte tarief' - wat inhoudt dat je betaalt voor een verplicht gesprek met je apotheker bij het, voor het eerst, krijgen van medicijnen - en een boete van bijna 50 euro bij het ophalen van medicijnen in het weekend.

Voorzitter, patienten moeten bij behandeling in het ziekenhuis parkeergeld betalen. Een boete op ziek zijn. Veel gekker moet het niet worden.

Maar we worden tot meer verplicht. Zo betalen we allemaal voor `stoppen met roken-cursussen' en dieethulp in het basispakket. Waarom? Laat mensen vrij om zelf te kiezen.

We moeten af van die logge, collectieve en te dure zorg.

Individualiseer de zorg. Zoals men in Singapore heeft gedaan. De zorg is daar van hogere kwaliteit, efficienter en goedkoper. Het is het moderne verhaal van de eenentwintigste eeuw.

Linkse partijen mekkeren over de marktwerking in de zorg, de VVD bejubelt de huidige situatie, als zoveel beter dan voorheen.

Voorzitter, het is beide klinkklare onzin. Er is helemaal geen marktwerking in de zorg. Er is sprake van corporatisme. Vier grote zorgverzekeraars die bijna 90% van de markt in handen hebben, van een product dat men verplicht is af te nemen. Dat is geen vrije markt, het is ueberhaupt geen markt.

En goedkoper en beter voor de verzekerde is het al helemaal niet geworden.

Voorzitter, het moet anders.

Individualiseer de zorg. Geef de mensen meer vrijheid en verlaag de enorme lasten.

En zoals gesteld: het kan. Singapore doet het. Betere zorg, efficienter en goedkoper voor de mensen en de staat. Ook Nederland verdient de beste zorg die er is. Graag een reactie van de minister.

Voorzitter, naast individualisering moeten we ook inzetten op preventieve zorg.

Uit onderzoek van oud-CPB-econoom dr. Pomp, in opdracht van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), blijkt dat inzetten op preventie, de kostengroei in de zorg met maar liefst 6 procent kan drukken. Niet alleen door gezonder te gaan leven maar ook door het eerder opsporen en behandelen van ziekten en door de impact van ziekten te verkleinen.

In de meeste recente brief van de minister over health checks geeft zij aan ook toe te willen naar een situatie van meer vrijheid op dit gebied.

Kan de minister aangeven of en op welke termijn er health checks mogelijk zullen zijn in Nederland? Zodat mensen, die daar behoefte aan hebben, niet helemaal moeten afreizen naar oa Duitsland.

Voorzitter, ik sluit af. We moeten toe naar lagere premies voor de mensen in het land.

We moeten toe naar individualisering van de zorg en naar meer preventieve zorg.

Alleen dan blijft de zorg in Nederland betaalbaar en van uitstekende kwaliteit.

Dank u wel