FNWI Collegetour: Nieuw licht in het brein

FNWI Collegetour: Nieuw licht in het brein

In samenwerking met FMG-Psychologie en de Faculteit der Natuurkunde, Wiskunde en Informatica (FNWI), UvA

04 nov 2015 20.00 - 21.30

Lezing

Hoewel licht ouder is dan onze aarde worden er nog bijna dagelijks nieuwe toepassingen voor ontdekt. Tijdens deze aflevering in de reeks FNWI Collegetour bespreken neurowetenschapper Wytse Wadman en cognitiepsycholoog Romke Rouw de relatie tussen licht en hersenen.

Dankzij spectaculaire ontwikkelingen in de technologie (bekend onder de naam optogenetica) kunnen we hersencircuits met licht manipuleren en veel beter achterhalen hoe ze functioneren. Dat geeft naast fundamenteel inzicht waarschijnlijk ook heel veel nieuwe manieren om ziektes aan te pakken.

Licht is ook verreweg de belangrijkste bron van externe informatie voor onze hersenen. Wij zijn visueel ingestelde dieren, die het maar heel matig doen in het pikkedonker. We ervaren het als heel normaal dat we kunnen "zien" en dat we begrijpen wat we zien. Kleuren zijn daarvan een schitterend voorbeeld. Maar eigenlijk kijken we met onze hersenen en zien we wat we denken dat we zien. Visuele illusies tonen aan dat de hersenen zich soms vrij weinig aantrekken van het werkelijke licht dat in de ogen binnenkomt, en hun eigen interpretatie van de wereld om ons heen genereren. Nog magischer wordt het wanneer de hersenen op eigen houtje kleuren of vormen onze mentale wereld in sturen. Bij mensen met synesthesie roept een bepaalde ervaring (bijvoorbeeld muziek, of een letter, of een persoon) een andere ervaring op (bijvoorbeeld het zien van kleuren, patronen, of vormen).

-

Wytse Wadman

Over de sprekers

Wytse Wadman studeerde experimentele natuurkunde in Utrecht, Delft en London en promoveerde op de menselijke motoriek. Na post-docs in Muenchen, Israel, en de USA is hij sinds 1989 hoogleraar Neuroscience bij de UvA en sinds 2005 bijzonder hoogleraar bij de Medische Faculteit in Gent. Zijn groep onderzoekt fundamentele processen in de hersenen met name in relatie tot leren en geheugen en ziektes als epilepsie, schizofrenie en Alzheimer. Daarnaast worden computationele modellen gemaakt en wordt nauw met industriele partners samen gewerkt.

-

Romke Rouw

Romke Rouw studeerde Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en in Harvard. Ze promoveerde in Tilburg op de bijzondere cognitieve processen die betrokken zijn bij het herkennen van gezichten. Ze is nu Universitair Docent bij het departement Psychologie (afdeling Brein en Cognitie) waar ze zich concentreert op hogere processen die betrokken zijn bij perceptie. Ze is al jaren mateloos geboeid door additionele sensaties die worden gegenereerd door gezonde hersenen, zoals bij het gebruik van (visuele) mentale beelden, of bij bijzondere condities zoals 'misofonie' of 'synesthesie'.

FNWI Collegetour

Onderzoekers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica presenteren de laatste ontwikkelingen vanuit de betawereld en laten zich door u interviewen. Dit seizoen staat de reeks in het teken van het International Year of Light.

xx

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25