Ongelukken met ambulances voorkomen

Er vinden nog altijd veel aanrijdingen plaats op de weg tussen ambulances en personenauto's.

In 2012 heeft het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV) een onderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt o.a. dat 60% van de 2000 ondervraagde chauffeurs van voorrangsvoertuigen een ongeval of bijna-ongeval heeft gehad.

Dit is op zichzelf al vervelend genoeg voor betrokkenen, maar kan grote gevolgen hebben wanneer patienten hierdoor niet op tijd in het ziekenhuis komen.

Hier wil het CDA wat aan doen.

Kamerlid Hanke Bruins Slot: "Mensen doen echt hun best uit te wijken voor de ambulance, het probleem is echter dat iedere automobilist dat op een verschillende manier doet. Door duidelijk aan te geven wat de richtlijn is , hoe je moet handelen, kunnen we onduidelijkheid wegnemen en uiteindelijk veel ongelukken voorkomen." In Duitsland is de wijze van uitwijken in de verkeerswet opgenomen waardoor dit standaard onderdeel is van de theorielessen. Daarnaast is er voor automobilisten een brochure uitgebracht waarin beschreven wordt op welke manier zij in verschillende situaties moeten reageren op voorrangsvoertuigen, daar kunnen we een voorbeeld aan nemen vindt het CDA. De meest duidelijke richtlijn is dat iedere automobilist uitwijkt naar buiten, zodat de ambulance door het midden door kan rijden. Automobilisten op de linkerbaan wijken naar links uit, en zij die op de rechterbaan rijden wijken uit naar rechts. Dit moet opgenomen worden in het reglement verkeersregels en verkeerstekens. Het CDA vraagt de minister tevens om een publiekscampagne te starten om weggebruikers hierop alert te maken. Ook moeten de nieuwe richtlijnen onderdeel vormen van rijlessen en het rijexamen.