Kabinet in gebreke bij vluchtelingenproblematiek

50PLUS vindt dat inzake de vluchtelingenproblematiek bij het kabinet daadkracht, urgentie en een helder tijdpad ontbreken. Maar over een aantal maatregelen is de Tweede Kamerfractie ook positief.

Henk Krol bracht dit donderdag 5 november naar voren in een debat over de uitkomsten van onder meer de Europese top van 15 en 16 oktober en de migratietop van 11 en 12 november.

Namens 50PLUS diende Henk Krol een motie in. Daarin wordt uitgesproken dat systematische informatievoorziening over migratie op nationaal en Europees niveau een goede basis kan zijn voor de publieke opinievorming en een adequaat migratiebeleid. Voorts wordt daarin de regering gevraagd om tot juni 2016 wekelijks een publiek te raadplegen overzicht te geven van het aantal migranten dat aankomt bij de buitengrenzen van Europa en Europa binnenkomt, het aantal migranten dat aankomt in Nederland, het aantal verleende verblijfsvergunningen in Nederland, het aantal migranten dat Nederland binnenkomt in het kader van gezinshereniging, en tenslotte het aantal migranten dat Nederland verlaat en het aantal migranten dat Europa verlaat.

In zijn bijdrage aan het debat zei Henk Krol dat er maar weinig mensen zijn die zich geen zorgen maken over de komst van de vele vluchtelingen op dit moment. "Ik hoor het dag in en dag uit: we maken ons zorgen om wat er nu gebeurt, maar vooral ook over wat de dag van morgen ons brengt! Vanmiddag het bericht dat aan het einde van 2016 zeker drie miljoen extra vluchtelingen aankomen in Europa. Drie miljoen. Ook Nederland staat dan een grotere toename van het aantal vluchtelingen te wachten. Een deel van de voorspelde drie miljoen vluchtelingen zal zich willen vestigen in ons land, en dan heb ik het nog niet over mogelijke latere gezinshereniging", sprak de politiek leider van 50PLUS bezorgd.

Voor 50PLUS is een belangrijke vraag: is dit kabinet voldoende voorbereid op die situatie? Is het kabinet ook bezig met de dag van morgen? En een andere vraag is: komt er voor dit kabinet een moment waarop het zegt: `Het spijt me Europa, het heeft lang genoeg geduurd. We nemen nu als Nederland zelf een aantal besluiten!' Zoals het er nu naar uitziet, moet deze vraag misschien al snel beantwoord worden, meent 50PLUS.

Henk Krol: "Want laten we eerlijk zijn: Europa komt nauwelijks in beweging. Er is onvoldoende daadkracht. Er zijn vooral goedbedoelde voornemens. Het verslag van de Europese Raad van 15 oktober staat vol boterzachte omschrijvingen als `Voortgang zal worden bezien...', `Turkije en Europa zullen acties ontwikkelen...', `Frontex moet volledig gebruik maken van zijn mandaat' en `We zijn het eens geworden over een geleidelijke oprichting van een geintegreerd systeem voor het beheer van de buitengrenzen'. Elk gevoel van urgentie en daadkracht lijkt te ontbreken."

Daar maakt 50PLUS zich zorgen over. Krol vroeg of het kabinet die zorgen kan wegnemen. "Welke concrete operationele maatregelen worden ingezet, en met welk tijdpad? En wat is er gerealiseerd? Worden de Europese buitengrenzen nu beter bewaakt, zoals 50PLUS, met steun van een meerderheid in de Kamer, het kabinet heeft gevraagd? Hoeveel mensensmokkelaars zijn opgepakt? En worden zij zwaarder en sneller bestraft? Hoe staat het in Nederland met het `barrieremodel mensensmokkel'? En hoe gaat het met de herverdeling binnen Europa? Ook dat lijkt niet vlot te gaan", zo sprak Tweede Kamerlid Krol tot het kabinet.

Volgens Krol is het verstandig als er op korte termijn een top komt met de west-Aziatische landen. Hij voegde daar aan toe: "Het kabinet zegt - terecht - dat alle landen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze moeten evenredig bijdragen. Maar wat als landen die verantwoordelijk niet nemen? Als zij weigeren zich aan de gemaakte afspraken te houden? Zijn er dan sanctiemogelijkheden?"

50PLUS vroeg het kabinet elke week cijfers te laten zien. Elke burger kan de ontwikkelingen dan goed volgen en op basis van de juiste cijfers gesprekken voeren.