Eenmalige compensatie voor chronisch zieken en gehandicapten met een..


Het Rijk heeft twee financiele regelingen afgeschaft. Het gaat om de Wet Tegemoetkoming Chronisch Zieken en Gehandicapten (WTCG) en de Compensatie Eigen Risico (CER). Het Rijk heeft een deel van het budget overgedragen aan gemeenten. De gemeente Geertruidenberg zet het budget in voor chronisch
zieken en gehandicapten met een laag inkomen in 2015. Dit houdt in dat deze groep inwoners in aanmerking kan komen voor een eenmalige financiele compensatie.

Chronisch zieken en gehandicapten krijgen de tegemoetkomingen nu automatisch op basis van gebruik van zorg. Hierdoor komen de tegemoetkomingen niet altijd bij de juiste mensen terecht. Er zijn nu mensen die geen extra kosten hebben en de tegemoetkomingen wel krijgen.

Eenmalige compensatie

Inwoners met een indicatie voor huishoudelijke hulp of begeleiding hebben een brief met aanvraagformulier ontvangen. Als zij de minimale eigen bijdrage voor de Wmo-voorziening betalen komen zij in aanmerking voor een eenmalige compensatie van EUR 350, -.

Geen eigen bijdrage voor 120%-bijstandsnorm in 2016

De gemeente Geertruidenberg heft vanaf 2016 geen eigen bijdrage meer voor personen met een Wmo-voorziening en een inkomen tot 120%-bijstandsnorm. Valt u onder deze categorie? Dan hoeft u niets te doen. Wij brengen dan automatisch geen eigen bijdrage meer bij u in rekening.

Heeft u de brief over de eenmalige compensatie niet ontvangen? En betaalt u de minimale eigen bijdrage voor uw Wmo-voorziening? Dan kunt een aanvraagformulier aanvragen bij het Wmo-loket via 14 0162. Ook kunt u bij hen terecht als u nog vragen heeft over de verandering in 2016.