ING meest klimaatschadelijke bank van Nederland


* 05-11-2015
* Harrie Lindelauff
* 0

Van alle Nederlandse banken investeert ING het meest in energiebronnen die schadelijk zijn voor het klimaat. Dat blijkt uit nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.

Bankwijzer klimaat

De Eerlijke Bankwijzer is door de FNV mee opgericht en beoordeelt het beleid van banken op onder andere arbeidsrechten, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Kolen

Nederlandse banken investeerden de afgelopen 5 jaar 30 miljard dollar in fossiele energiebedrijven. Maar liefst 25 miljard dollar daarvan komt voor rekening van ING en gaat vooral naar olie, kolen en gas.

Ook ABN Amro en AEGON zijn relatief grote investeerders in deze fossiele energiebronnen. Rabobank leent ongeveer evenveel uit aan fossiele als aan duurzame bedrijven in de energiesector, maar verlaagde haar investeringen in de fossiele energiesector in recente jaren wel.

Weliswaar investeert ING ook flink in duurzame energie. Maar die investeringen staan in geen verhouding tot de 8 maal zo grote investeringen in klimaatonvriendelijke fossiele energie. Tegenover 25 miljard dollar aan leningen aan belangrijke bedrijven en projecten in de fossiele sector, staat
bij ING slechts 3 miljard dollar aan leningen aan belangrijke bedrijven en projecten in hernieuwbare energie.

ASN Bank, Triodos en NIBC scoren veruit het beste in het onderzoek.

Dramatisch

Evert Hassink, woordvoerder Eerlijke Bankwijzer: `De dramatische effecten van klimaatverandering zijn al zichtbaar. Ook ING weet dat er nu wat moet gebeuren, maar blijft desondanks fors investeren in fossiele energiebronnen. Dat moet echt veranderen. Banken moeten in sneltreinvaart hun
investeringen verschuiven van fossiele naar duurzame energiebronnen.'

Klanten van banken kunnen op de site van de Eerlijke Bankwijzer zien welke banken bij investeringskeuzes klimaatverandering daadwerkelijk serieus nemen.

AEGON, Van Lanschot, SNS Bank, ABN Amro, ING en Rabobank hebben relatief veel aandelen van fossiele energiebedrijven. Zo belegt AEGON minstens twee miljard dollar in de fossiele energiesector. Delta Lloyd investeert ook nog veel in fossiele energiebedrijven maar reduceerde die beleggingen de
afgelopen jaren met 14 procent.

Klimaattop

Duidelijkheid vanuit de overheid en de druk van klanten kunnen er voor zorgen dat banken meer in duurzame energiebronnen gaan investeren. De Eerlijke Bankwijzer publiceert dit rapport daarom aan de vooravond van de belangrijke, internationale VN-klimaattop in Parijs, die eind november van
start gaat.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX. Het onderzoek voor de Eerlijke Bankwijzer wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo.

Vergelijk jouw bank

Op www.eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer kunnen consumenten de beoordelingen en scores van de banken op duurzaamheid vergelijken.

* Website Eerlijke Bankwijzer