Weblog: Broodje Gieten


Eric van Oosterhout

Het is een beproefd recept. De hele week kom ik wel mensen tegen, die een afspraak willen over het een of het ander. Om geen ruzie te krijgen met mijn toch al overbelaste secretaresse, zeg ik vaak: "bel maar even met mijn secretaresse en zeg maar Broodje Gieten".

Daarna leg ik het even uit, om de bezorgde gezichten of de burgemeester wel helemaal goed bij zijn hoofd is, weer vrolijk te laten kijken. Zo weet ze dat we elkaar hebben gesproken en dat voorkomt gesprekken met sluwe vertegenwoordigers over onzin met een verlengsnoer.

Vaak gaat het gesprek inderdaad vergezeld van een `broodje Gieten'. Een goede kantine op het gemeentehuis levert altijd een prima lunch op.

Maar soms komt het `broodje Gieten' ook wel op een andere manier tot stand. Zo gooi ik het ook wel eens in de aanbieding op een veiling. Daarbij prevel ik als veilingmeester dan ook nog wel aanlokkelijke zinnen als : "een lunch gevolgd door een rondleiding van de burgemeester op plekken in het
gemeentehuis waar nog zelden iemand is geweest". De praktijk leert dat de (koop)lust van dames hierdoor wordt opgewekt. Overigens maakte ik nog zelden mee dat dames onder de 50 gingen bieden. Tja.

Nu heb ik twee leuke dames uit Grolloo op bezoek. Op de veiling in dit fanatieke dorp boden zij actief mee. Tijdens de lunch combineer ik het nuttige met het aangename. Een broodje eten met leuke vrouwen is al geen straf, maar zo hoor ik weer van alles over het reilen en zeilen in een deel van
de gemeente. Daarna doen we de rondleiding. Ik laat de route en de toelichting een beetje afhangen van mijn publiek. Deze vrouwen zijn wel heel geinteresseerd in alles, zodat ik ruim de tijd neem. Er valt veel te vertellen en te zien. We komen weer terug op mijn werkkamer, waar ook van alles
valt te zien ("zijn dat de dochters"?). Als de foto voor de dorpskrant is gemaakt, nemen we hartelijk afscheid. Tot vrijdag in ... Grolloo.

broodje gieten

p.s. wilt u ook eens een `Broodje Gieten' met de burgemeester, stuur een mailtje met een korte toelichting naar: evoosterhout@aaenhunze.nl.