Burgemeester deelt uit tijdens St. Maarten


05-11-2015 Het is weer bijna Sint Maarten! Burgemeester Van der Riet zal op 11 november een gezonde traktatie uitdelen aan de deur van het gemeentehuis. Uiteraard wel voor een liedje!
Het is weer bijna Sint Maarten! Burgemeester Van der Riet zal op deze 11e van de 11e een gezonde traktatie uit onze streek uitdelen. In ruil daarvoor moeten de kinderen wel een mooi liedje komen zingen voor hem. Burgemeester Van der Riet ontvangt de kinderen met hun prachtige lampions graag
aan de deur van het gemeentehuis tussen 17.00 en 19.00 uur.

Mooie traditie

Als bedelfeest was Sint Maarten lange tijd een feest voor de armen. Rijke burgers zagen hun kinderen er liever niet aan mee doen. Pas in de jaren '20 en 30 van de 20e eeuw veranderde deze houding. Het Sint Maarten werd toen juist gezien als een mooie, eigen traditie, die behouden moest worden.

Liedjes

Er zijn talloze Sint Maartensliedjes. Vooral in Nederland is er sprake van een nog altijd groeiend repertoire. Veel liedjes hebben een humoristische lading, al zijn er ook nog oude bedelliedjes. Het oudst bekende sint-maartensliedje is het volgende:

Stoockt vier, maeckt vier:
Sinte Marten komt hier
Met syne bloote armen
Hij soude hem gheerne warmen?

De regels van dit lied komen nog in diverse bestaande Sint Maartensliedjes terug. Ook voor andere liedteksten geldt dat ze heel oud zijn, wat blijkt uit de grote verspreiding ervan.
05-11-2015
Thema Nieuws, Drechternieuws