Ruim 300 stakers in Groningen, spontane staking bij Draka in Emmen


* 05-11-2015
* Erwin Albrecht
* 0

In hebben 300 stakers het werk neergelegd voor een nieuwe Metalektro-cao. In Emmen hebben 120 werknemers uit de ochtend- en de middagploeg van Draka zich spontaan bij de stakingsactie in Groningen aangesloten. FNV-bestuurder Albert Kuiper: "We zien steeds meer stakers van steeds meer
bedrijven. De arrogantie die de FME tentoonspreidt, door niet te reageren op onze open brief, is de mensen compleet in het verkeerde keelgat geschoten."

Ineke Dezentje Hamming in Foxhol

Tijdens de staking in Foxhol- die aanvankelijk 24 uur zou duren - is besloten voor 48 uur het werk neer te leggen. Daarnaast doen de metaalwerkers geen overwerk meer, want hiermee willen werkgevers het productieverlies door de stakingen compenseren. Ook bij Draka in Emmen legt men voor 48 uur
het werk neer.

Kuiper: "ik krijg inmiddels telefoontjes van werkgevers of het niet een tandje minder kan. Ik verwijs ze vriendelijk naar FME. Want zolang die vanuit de ivoren toren in Zoetermeer niet wenst te reageren, gaan wij door!"

Open brief
Eerder deze week verstuurden de Groningse vakbondsbestuurders in een open brief aan werkgeversvoorzitter Dezentje Hamming een uitnodiging tijdens deze stakingsbijeenkomst een oplossing te zoeken voor het cao-conflict. FME heeft daar niet op gereageerd.

Kuiper: "Het cao-conflict verhardt. Wat de metaalwerkers het meest dwarszit, is de volstrekt respectloze manier waarop de FME meent om te moeten gaan met de mensen die uiteindelijk voor al die werkgevers het geld verdienen."

Bij de staking in Foxhol waren medewerkers van onder andere De Hoop Foxhol, Ferus Smit Westerbroek, Bodewes, Centraal Staal, Coatinc, MSN, Wolfard en Wessels, Nijburg, Muelink en Grol, Coatinc, Sapa en Mark in Veendam.