Natuur in boerenland gaat achteruit


[IMG]

Natuur in boerenland gaat achteruit

Afgelopen donderdag was Bionext aanwezig bij de presentatie van het rapport Natuur in Nederland van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Dit rapport geeft inzicht in de ontwikkeling van diersoorten in de Nederlandse natuur sinds 1990. Er was zowel goed als slecht nieuws.

Het goede nieuws is dat natuurbescherming werkt. Door de verbeterde waterkwaliteit en betere regulering van de visserij zijn de aantallen van veel diersoorten in zoet en zout water toegenomen.

Het slechte nieuws komt onder andere van het agrarische gebied. Door schaalvergroting en intensivering van de landbouw zijn veel groene elementen uit het landschap verdwenen. Ook is het aantal monoculturen zonder kruiden en bloemen sterk toegenomen. Hierdoor gaat het slecht met
boerenlandvogels en vlinders. Daar komt nog bij dat het overschot aan stikstof in de landbouw schadelijke gevolgen heeft voor de soortenrijkdom in open natuurgebieden zoals heide en duinen.

Het WNF pleit daarom voor integraal en samenhangend beleid voor een duurzame landbouw. "Een echt duurzame landbouw die voldoende voedsel produceert op een duurzame manier, boeren een goed inkomen geeft en de natuurlijke leefomgeving respecteert." De biologische landbouw wordt hierbij expliciet
genoemd als voorbeeld van een duurzame landbouwmethode " waarvan de ecologische en maatschappelijke kosten veel geringer zijn".

Het hele rapport en een filmpje met een samenvatting zijn te bekijken via deze link

Meer informatie: raaijmakers@bionext.nl