Vanavond spectaculaire aftrap studentencampagne


5 november 2015

Heet-in-huis

Kratjes in de gang, geen rookmelders en na het stappen nog even frituren. Brandonveilige situaties in studentenhuizen leveren ernstige gevaren op. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) komt in actie en wil met de game en campagne `Heet in Huis' studenten en verhuurders bewust maken van het
belang van een brandveilig huis. De LSVb werkt voor deze campagne samen met Brandweer Nederland, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en diverse brancheorganisaties voor studentenhuisvesting.

Uit onderzoek van de LSVb onder 330 studentenhuizen blijkt dat in veel gevallen niet aan de minimale brandveiligheidseisen wordt voldaan. Zo blijkt dat bij de helft van de studentenhuizen geen of onvoldoende rookmelders aanwezig zijn. Ook is bij iets minder dan de helft van de ondervraagde
huizen het aantal brandblussers en andere blusmaterialen niet in orde. Een ander veelvoorkomend probleem is geblokkeerde vluchtroutes, bijvoorbeeld doordat er in de gangen fietsen, kratten of andere spullen staan. Een vluchtplan ontbreekt in maar liefst 80% van de studentenhuizen.

Studenten en kamerverhuurders

Om deze situatie te verbeteren richt de campagne zich zowel op studenten als op kamerverhuurders. Verhuurders moeten in actie komen om aan de regelgeving te voldoen. Het is hun verantwoordelijk om, onder andere, te zorgen dat brandblussers en rookmelders aanwezig en in orde zijn. Anderzijds is
het ook aan de studenten zelf om bijvoorbeeld op te letten dat zij niet te veel stekkerdozen aan elkaar koppelen en dat zij brandmelders niet uitschakelen bij een feestje.

Games

De campagne bestaat uit een game, een website en een tour langs verschillende studentensteden. In de game voor IOS en Android komen zeven brandgevaarlijke situaties voorbij. Op de website http://www.heetinhuis.nl/ is meer inhoudelijke informatie te vinden en kunnen studenten een laagdrempelige
brandveiligheidscheck voor hun studentenhuis invullen. In de week van 9 november vinden in studentensteden Utrecht, Leiden, Nijmegen, Delft en Groningen activiteiten plaats in het kader van brandveiligheid in studentenhuizen.

De aftrap van de campagne vindt plaats op donderdagavond 5 november om 20:00 op de Neude in Utrecht. In samenwerking met de brandweer zal een spectaculaire brandoefening in een studentenhuis plaatsvinden.

Vanaf vandaag is de Heet in Huis-app gratis te downloaden voor IOS en Android. Meer informatie over Brandveilig op kamers staat ook op www.brandweer.nl/opkamers.