Door de ogen van... Irene Zwiep

05nov2015

13.00 - 17.00

Religieus gezelschapsspel: De wandelende Jood, variant op ganzenbord, Wijsmuller, Erve (Amsterdam) (uitgever), Fabrique d'Estampes de Gangel, Metz, 1850-1899, Speelgoedmuseum Deventer.

Door de ogen van... Irene Zwiep

`Elk land krijgt de Joden die het verdient.' Over het hoe en waarom van (anti-)joodse cliches

05nov2015 13.00 - 17.00

Evenement

In de serie Door de ogen van... spreekt dit keer prof. dr. Irene Zwiep over het hoe en waarom van (anti-)joodse cliches.

Prominente wetenschappers combineren twee belangrijke kenmerken: professionaliteit en passie. In deze serie bekijkt u samen met een gepassioneerde professional bijzondere aspecten van de relatie tussen geesteswetenschappen en de samenleving. Deze keer kijkt u mee met Irene Zwiep, hoogleraar Hebreeuwse, Aramese en Syrische talen en culturen.

`Elk land krijgt de Joden die het verdient.' Over het hoe en waarom van (anti-)joodse cliches.

`Elk land krijgt de Joden die het verdient', verzuchtte schrijver Karl Emil Franzos in 1876. Maar ook achter die op het oog plausibele constatering ligt een complexe dynamiek van beeldvorming over minderheden en hun meerderheden. Naar die beeldvorming over en weer wordt deze middag gekeken, aan de hand van een aantal, deels in overleg te kiezen cliches over Joden en Jodendom. Waar het stereotype vaak bot is, grappiger en moralistischer ook, daar zijn cliches vooral abstracte, door veelvuldig gebruik afgesleten reducties van concrete indrukken. Dat maakt hen een tot dankbaar instrument om historisch oordeel en vooroordeel te meten, en op zoek te gaan naar de nuance op de lange as tussen Westers filosemitisme en antisemitisme.

Data, tijden, locatie en prijs

* Datum: donderdag 5 november

* Tijd: 13:00 - 17:00 uur

* Locatie: Doelenzaal UB, Singel 425

* Prijs: EUR 25 (geen kortingsmogelijkheden)

Spreker

Prof. dr. Irene Zwiep, hoogleraar Hebreeuwse, Aramese en Syrische talen en culturen.

Inschrijven

Gepubliceerd door Illustere School