Novemberlezingen: Het modebeeld in het Amsterdam van de 17de eeuw

05nov2015

12.30 - 13.00

Novemberlezingen: Het modebeeld in het Amsterdam van de 17de eeuw

In samenwerking met Het Genootschap Amstelodamum

05nov2015 12.30 - 13.00

Lezing

Dit jaar staan de Novemberlezingen van het Genootschap Amstelodamum in het teken van mode. Deel 1: Het modebeeld in het Amsterdam van de 17de eeuw. Met Marieke de Winkel

In deze eerste lezing van de reeks Novemberlezingen bespreken we de vraag of er in de Gouden Eeuw sprake was van een specifiek `Amsterdamse klederdracht'. In Amsterdamse inventarissen van die tijd worden vaak andere kledingtermen gebruikt dan in andere Hollandse steden. Ook is er in literaire bronnen vaak sprake van een typische Amsterdamse manier van kleden of kappen. Maar is deze `Amsterdamse mode' ook in schilderijen van die tijd te herkennen?

-

Over de spreker

Marieke de Winkel studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en History of Dress aan het Londense Courtauld Institute. In 2003 promoveerde zij met de dissertatie Fashion and Fancy: Dress and Meaning in Rembrandt's Paintings. Ze zit in de raad van adviseurs van museum de Hermitage aan de Amstel en geeft les aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Novemberlezingen

De Novemberlezingen van het Genootschap Amstelodamum worden, zoals gebruikelijk, gehouden op de donderdagen van 12.30-13.00 uur, dit jaar op 5, 12, 19 en 26 november. Het onderwerp van dit jaar is Mode. Ook dit jaar zijn de lezingen, dankzij een genereuze donatie, gratis.

Het Genootschap Amstelodamum

Het Genootschap Amstelodamum, opgericht in 1900, heeft tot doel de kennis van en de belangstelling voor het verleden en heden van Amsterdam te bevorderen. Hiertoe geeft het vier maandbladen en een jaarboek per jaar uit, organiseeert excursies, symposia lezingen. Recentelijk is het accent steeds meer komen te liggen op de wetenschappelijke bestudering van de geschiedenis van Amsterdam. Daarnaast blijft het genootschap zich inzetten bij bedreiging van het culturele erfgoed van Amsterdam en voor een zorgvuldig en verantwoord monumentenbeheer.

* Website Genootschap Amstelodamum

-

Komende novemberlezingen:

* Deel 2: Uit de plooi - mode in tijden van verlichting

* Deel 3: Modemagazijnen en de modernisering van het Amsterdamse winkellandschap

* Deel 4: Mannen, mode & identiteit

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25