Voys steunt Bits of Freedom in strijd voor privacy en vrijheid

donderdag 5 november 2015 05:00 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Voys Telecom

Groningen, 5 november 2015 - Zakelijk telecomaanbieder Voys is officieel supporter van Bits of Freedom, de burgerrechtenbeweging die opkomt voor vrijheid en privacy op het internet. Beide partijen hebben de thema's hoog op de agenda staan. Met de steun aan Bits of Freedom, wil Voys de strijd versterken tegen wetsvoorstellen die de vrijheid en privacy van burgers inperken.

Zowel Bits of Freedom als Voys verzetten zich tegen vrijheid- en privacy beperkende wetsvoorstellen en willen ervoor zorgen dat slecht beleid teruggedraaid wordt. Bits of Freedom en Voys ontmoetten elkaar in februari dit jaar, toen Voys - samen met een aantal andere partijen - met succes een kort geding aanspande tegen de Staat vanwege de Wet Bewaarplicht Telecomgegevens. De rechter oordeelde dat de wet buiten werking werd gesteld.

Privacy en vrijheid onmisbaar

Volgens Voys en Bits of Freedom is er nog veel werk te verzetten op het gebied van privacy en vrijheid binnen de telecomsector. Recentelijk is een vernieuwd conceptvoorstel voor een Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gepresenteerd die afluistermogelijkheden flink uitbreidt, waardoor ook kabelgebonden (internet)verkeer mag worden afgetapt. Telecombedrijven zouden verplicht mee moeten werken om de technische kant te faciliteren.

Mark Vletter, oprichter van Voys: "Privacy en vrijheid zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van technologische innovaties, maar worden steeds vaker bedreigd. Door actief te worden op dit gebied, hopen we een grotere vuist te maken tegen privacy beperkende maatregelen en wetgeving".

Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom: "De komende jaren zijn bepalend voor de toekomst van vrijheid en privacy op internet. Nu moeten we waarborgen dat iedere internetgebruiker zelf kan bepalen wat met zijn of haar privegegevens gebeurt. Nu moet worden ingegrepen om te zorgen dat iedereen in Nederland kan blijven genieten van een open en vrij internet zonder grenzen".

Raakvlakken

De steun aan Bits of Freedom is een logische stap voor Voys, doordat vrijheid een rode draad vormt in de dienstverlening van de telecomaanbieder. Zo geeft Voys ondernemers de vrijheid om zelf te kiezen hoe lang gespreksgegevens worden opgeslagen, zijn alle diensten per dag opzegbaar en maakt de zakelijke provider zich bovendien sterk voor vrijheid op het internet. Bits of Freedom strijdt op haar beurt voor netneutraliteit, privacy en vrijheid op het internet en lobbyt daarvoor in Den Haag en Brussel.